Ο ΟΗΕ κάλεσε σήμερα την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση και να βρουν άμεσα μια λύση για τους περίπου 150 μετανάστες που παραμένουν πάνω στο πλοίο Diciotti, στο λιμάνι της Κατάνης.

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) «απευθύνει έκκληση στις χώρες μέλη της ΕΕ» να δεχτούν να φιλοξενήσουν τους ανθρώπους αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής. Παράλληλα, καλεί και τις ιταλικές αρχές «να επιτρέψουν την άμεση αποβίβασή τους».

«Είναι επικίνδυνο και ανήθικο να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή προσφύγων και αιτούντων άσυλο ενώ οι χώρες επιδίδονται σε μια πολιτική αντιπαράθεση για την εξεύρεση μακροπρόθεσμων λύσεων» ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

«Κινδυνεύουν ζωές. Ήδη, το 2018, περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές, μολονότι ο αριθμός των προσώπων που προσπαθούν να διαπλεύσουν (τη Μεσόγειο) έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι μετανάστες βρίσκονται πάνω στο Diccioti εδώ και περίπου μία εβδομάδα. Την Δευτέρα, το πλοίο έδεσε στην Κατάνη αλλά η ιταλική κυβέρνηση τους απαγορεύει να αποβιβαστούν μέχρι να δεχτούν άλλες χώρες της ΕΕ να τους παραλάβουν. Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Βιομηχανίας Λουίτζι ντι Μάιο απείλησε χθες ότι η Ρώμη θα διακόψει την οικονομική συμβολή της στην ΕΕ αν δεν βρεθεί μια λύση στο μεταναστευτικό.