Αιχμές κατά της Κύπρου για ξέπλυμα χρήματος και ύποπτα ρωσικά κεφάλαια σε σχέση και με την έκδοση διαβατηρίων, αφήνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Κύπρος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», κατονομάζεται σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που κατατέθηκε στο Κογκρέσο. Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σιγκάλ Μάντελκερ, άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Κύπρου για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνοντάς την μαζί με τη Λετονία στις χώρες, που απασχολούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ γι’ αυτό το ζήτημα.

Στην ενότητα, που αφορά στην Κύπρο, ο κ. Μάντεκλερ υποστηρίζει ότι «η Κύπρος συνεχίζει να φιλοξενεί έναν μεγάλο όγκο ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων».

Οι αμερικανικές Αρχές είχαν εξαγγείλει στις 6 Απριλίου κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών και Ρώσων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο Όλεγκ Ντεριπάσκα και ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ. Η Κύπρος «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών, αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές.

Στο μικροσκόπιο των ΗΠΑ οι «χρυσές βίζες»

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμα της η κυπριακή ενημερωτική ιστοσελίδα stockwatch.com.cy η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συνδέει την παραχώρηση ιθαγένειας από την Κύπρο με την ύπαρξη ύποπτων συναλλαγών από ρωσικά ταμεία και επενδυτές, σημειώνοντας για πρώτη φορά επισήμως ότι η Κύπρος αποτελεί και παραμένει επικράτεια που ανησυχεί τις ΗΠΑ σε σχέση με ρωσικό ξέπλυμα χρήματος.

Αναφερόμενη στην έκθεση του Κογκρέσου και τις αιχμές του Σ. Μάντελκερ για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, στην Κύπρο η ιστοσελίδα σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τόσο επικριτικά σχόλια της αμερικανικής κυβέρνησης για την κατάσταση στην χώρα, ενώ σημειώνει ότι τις εν λόγω αναφορές ακολουθούν τις επισκέψεις που έγιναν πρόσφατα από τον Μάρσαλ Μπίλινγκσλι στην Κύπρο πριν λίγους μήνες. Μετά την πρώτη επίσκεψη, η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε μια σχετικά ήπια ανακοίνωση που αναφέρεται σε μέτρα που λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Στην έκθεση στο Κογκρέσο, που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες, ο κ. Μάντεκλερ αναφέρει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών έχουν εμπλακεί εκτενώς τις κυπριακές αρχές κατά το τελευταίο έτος «για να υπογραμμίσουν τις ανησυχίες ότι η Κύπρος εξακολουθεί να φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων και έχουν πιέσει τους Κύπριους αξιωματούχους να ενισχύσουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα ενάντια στις απειλές αυτές».

Σημείωσε ότι τα ευάλωτα σημεία που παρουσιάζει η Κύπρος περιλαμβάνουν το χαλαρό πρόγραμμα παραχώρησης ιθαγένειας έναντι επενδύσεων, την αδύναμη εποπτεία των παρόχων διοικητικών υπηρεσιών και τις χαλαρές απαιτήσεις δημιουργίας εταιρειών που εκμεταλλεύονται οι παράνομοι δρώντες και τις χρησιμοποιούν για δημιουργία εταιρειών και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών με πρόσβαση στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν παράλληλα ότι προέκυψε κάποια πρόοδος στα θέματα αυτά.

«Παρόλο που η Κύπρος παραμένει αρμοδιότητα ανησυχίας από την άποψη της ρωσικής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η Διοίκηση βλέπει κάποια σημάδια προόδου», σημείωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα ο Maksim Goldman, αντιπρόεδρος της Τρ. Κύπρου, είναι στέλεχος της Renova του κ. Βέκσελμπεργκ. Θέση στη Renova είχε μέχρι πρόσφατα και ο πρόεδρος της Τρ. Κύπρου, Josef Ackermann, ο οποίος προτάθηκε για την προεδρία από τον νυν υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ και πρώην αντιπρόεδρο της Τρ. Κύπρου, Wilbur Ross.

Στην πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος η έκθεση αναφέρει την οδηγία για τις εταιρείες κέλυφος.

«Τον Μάιο του 2018 η Κύπρος εξέδωσε εγκύκλιο με εντολή στις τράπεζές της να αντιμετωπίσουν ορισμένους παράνομους χρηματοοικονομικούς κινδύνους από τις shell companies, ιδίως τις προκλήσεις που αφορούν την επαλήθευση του προφίλ των πελατών».

Παρά τα επικριτικά σχόλια της αμερικανικής κυβέρνησης, που θυμίζουν παρόμοιες εκθέσεις της γερμανικής κυβέρνησης το 2012, οι κυπριακές αρχές τονίζουν ότι συμμορφώνονται πλήρως με τις υποδείξεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών.

Τονίζουν επίσης ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει άψογη συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές και ικανοποίηση των ευρωπαϊκών αρχών με τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για το ξέπλυμα χρήματος.