Η κηδεία του Κόφι Άναν, του πρώην γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, θα τελεστεί στις 13 Σεπτεμβρίου στην πατρίδα του, τη Γκάνα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Ανάν, ο οποίος ήταν μόνιμα εγκατεστημένος στην Ελβετία, θα ενταφιαστεί στο νέο στρατιωτικό κοιμητήριο της Άκρας, της πρωτεύουσας της Γκάνας καθώς θεωρήθηκε ότι αυτό είναι «το καταλληλότερο σημείο για να υποδεχτεί τη σορό του», είπε ο πρόεδρος Νάνα Ακούφο-Άντο, μετά τη συνάντηση που είχε με μέλη της οικογένειας του θανόντος.

«Ο Κόφι Ανάν ήταν ένας από τους λαμπρότερους άνδρες της γενιάς του. Για μένα ήταν σαν μεγάλος αδελφός. Μου έδωσε πολλές συμβουλές για το πώς να χειριστώ τα ευαίσθητα ζητήματα, υπήρξε μια σημαντική καμπή στη ζωή μου», είπε φανερά συγκινημένος ο Ακούφο-Άντο.

Η κηδεία του Ανάν «θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας», πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι αναμένεται ότι θα παραστούν πολλοί αρχηγοί κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Ο Ανάν πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 80 ετών και ο πρόεδρος κήρυξε επταήμερο πένθος στη χώρα. Ο Κόφι Ανάν είχε φύγει από τη χώρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1960, αρχικά για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και κατόπιν για να εργαστεί στα Ηνωμένα Έθνη. Εγκαταστάθηκε στην Ελβετία το 2006, αφού ολοκλήρωσε δύο θητείες ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.