Αυτόν τον Σεπτέμβριο, τα λιοντάρια στην Πλατεία Τραφάλγκαρ θα γίνουν πέντε. Στα τέσσερα μόνιμα γλυπτά, που από το 1867 βρίσκονται ένα γύρω στη βάση της Στήλης του Νέλσονα, θα προστεθεί ένα πέμπτο, με φωσφορίζουσα περιβολή, από το στόμα του οποίου θα ρέει ποίηση.

Είναι έργο της Ες Ντέβλιν – έχει δουλέψει για την Κέιτι Πέρι, τον Κάνιε Γουέστ και την Μπιγιονσέ. Το πρότζεκτ της ακούει στο όνομα «Παρακαλώ, Ταΐστε τα Λιοντάρια» και θα εμφανιστεί τη Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του φετινού Landmark Project για το Φεστιβάλ Ντιζάιν του Λονδίνου.

Σε αντίθεση με τα άλλα τέσσερα, το «λιοντάρι» της Ντέβλιν θα είναι με το στόμα ανοιχτό, σα να βρυχάται. Μια LED οθόνη θα είναι στο ανοιχτό στόμα του λέοντα, και θα δείχνει στίχους ποιημάτων.

«Καρφώθηκε στο μυαλό μου αυτή η ιδέα: γιατί να μην διακοσμήσουμε το λιοντάρι με μια συλλογική ποιητική φωνή;» αναρωτήθηκε η Ντέβλιν, μιλώντας στο «Dezeen». «Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε ακούσει μπόλικη φανταχτερή πρόζα για την εθνική ταυτότητα, αλλά πολύ λιγότερη ποίηση. Το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου ήταν κοινοτοπίες που διχάζουν: ήθελα να κάνω ένα έργο που να είναι ποιητικό και συλλογικό.»

Το κοινό θα μπορεί να συμβάλλει σε αυτό το συλλογικό ποίημα, πληκτρολογώντας λέξεις σε μια οθόνη δίπλα στο γλυπτό. Το βράδυ, το ποίημα θα προβάλλεται στο σώμα του λέοντα και στη Στήλη του Νέλσονα.