Το τέλος των ΗΠΑ προέβλεψε ο πρώην αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Χακάν Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο των κλιμακούμενων αντιαμερικανικών δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων, με αιχμή τις κακές σχέσεις που επικρατούν μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες σύντομα θα τελειώσουν… η Τουρκία δεν φοβάται τη δύναμη του αμερικανικού δολαρίου» δήλωσε, ο Χ. Τσαβούσογλου σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet.

«Τα κράτη, όπως οι άνθρωποι, γεννιούνται, μεγαλώνουν και πεθαίνουν … Ε Αμερική, γεννήθηκες, μεγάλωσες, και ο θάνατός σου πλησιάζει» δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε πλήθος υποστηρικτών ου κατά τον εορτασμό του Κουρμπάν Μπαϊράμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο  «τα αποδεικτικά στοιχεία για το «θάνατο της Αμερικής» περιλαμβάνουν το αποτυχημένο σχέδιο των ΗΠΑ για την υποστήριξη των Κούρδων ανταρτών στη Συρία, καθώς και την αποτυχία του να σταματήσει την Τουρκία να αγοράσει συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας από τη Ρωσία (σσ S-400)».

«Αυτό το έθνος δεν φοβάται το δολάριο, αυτό το έθνος δεν φοβήθηκε στοίβες  από τεθωρακισμένα ή στοίβες από σίδηρο» είπε , και πρόσθεσε ότι «με την ευλογία του Θεού θα το ξεπεράσουμε. Αυτή η αύξηση του δολαρίου είναι εντελώς τεχνητή».