«Μια νέα πολιτική χρονιά στη Γαλλία ξεκίνησε με το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο στις 22 Αυγούστου. Πολλά τα καυτά θέματα που περιμένουν την κυβέρνηση: σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας, μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019» γράφει η γαλλική Le Monde και προσθέτει: Μετά από ένα καλοκαίρι που χαρακτηρίστηκε από οικονομική επιβράδυνση και κάποια σκάνδαλα, ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις.

«Μην πιστεύετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι σκοπεύω να επιβραδύνω ή να παρεκκλίνω», είχε δηλώσει από τις διακοπές του. Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της φτώχειας αναμένεται να παρουσιαστεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται επίσης και η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας. Ως «σύνθετη εξίσωση» χαρακτηρίζεται η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού που επίσης έχει ορίζοντα το τέλος Σεπτεμβρίου. Εγκλωβισμένη ανάμεσα στις υποσχέσεις της και μια οικονομική ανάπτυξη που δείχνει σημάδια αδυναμίας, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή της να περιορίσει το έλλειμμα στο 2,3% του ΑΕΠ το 2019.

Σύμφωνα με πηγές της Le Monde, το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 περιλαμβάνει κατάργηση θέσεων δημοσίων υπαλλήλων (περί τις 10.000 φέτος και άλλες επιπλέον το 2020) και μια περαιτέρω δραστική μείωση του αριθμού των επιδοτούμενων συμβολαίων (100.000 το 2019 από 200.000 φέτος). Ασαφές παραμένει το πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση –παράπλευρη απώλεια της υπόθεσης Benalla, κατά το δημοσίευμα. Στα τέλη του Αυγούστου όμως θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την επιδότηση της ανεργίας μεταξύ πρωθυπουργού και κοινωνικών εταίρων.

Τέλος, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού που αναμένεται να παρουσιαστεί στις αρχές του 2019, με σκοπό να ψηφιστεί το προσεχές καλοκαίρι, αποτελεί ενδεχομένως το πλέον ευαίσθητο πολιτικά θέμα για την κυβέρνηση, η διαπραγμάτευση του οποίου με τους κοινωνικούς εταίρους έχει αρχίσει από την περασμένη άνοιξη. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του εξαγγείλει την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων, όμως η διαπραγμάτευση με τα συνδικάτα προβλέπεται τεταμένη, αναμένονται δε κινητοποιήσεις για τη διατήρηση του σημερινού καθεστώτος.