Ενας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, που στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους και η περιοχή εξακολουθεί να παραμένει κρανίου τόπος.

Οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα την αναλγησία του κράτους. Τα επιδόματα που έσπευσε να εξαγγείλει η κυβέρνηση ως οικονομική ενίσχυση δίνονται με το σταγονόμετρο.

Είναι ενδεικτικό πως το επίδομα των 586 ευρώ, το οποίο θα έπρεπε να λάβουν οι άνθρωποι για να καλύψουν άμεσα βασικές ανάγκες, δεν έχει ακόμη δοθεί.

Μέχρι και την Τρίτη από τις συνολικά 4.239 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από πυρόπληκτους για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μόλις 1.622 νοικοκυριά και 43 επιχειρήσεις έχουν λάβει τα επιδόματα των 6.200 ευρώ και 9.200 ευρώ αντίστοιχα. Δηλαδή, δύο στους τρεις πυρόπληκτους. Σημειώνεται ότι στους δικαιούχους καταβάλλεται ταυτοχρόνως και το τηλεπικοινωνιακό επίδομα των 1.200 ευρώ, το οποίο προστίθεται στην έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση των 5.000 ευρώ και στο ποσό των 8.000 ευρώ που χορηγείται από το υπουργείο Υποδομών.

Στο σκοτάδι παραμένουν αρκετοί δρόμοι στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως στην περιοχή. Υπάρχουν βέβαια μεμονωμένες περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, ιδίως σε κατοικίες οι οποίες έχουν υποστεί εσωτερικές βλάβες στις καλωδιώσεις και χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

Δεν συμβαίνει το ίδιο πάντως και στις οδούς, καθώς, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι των περιοχών, παρόλο που έχουν τοποθετηθεί στύλοι της ΔΕΗ – η συντριπτική τους πλειονότητα είχαν καεί στη φωτιά – δεν υπάρχει φωτισμός. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, οι δήμοι δεν έχουν τοποθετήσει τις λάμπες. Σύμφωνα με τους κατοίκους και ύστερα από ενημέρωση που είχαν από τους δήμους, οι λάμπες έχουν παραγγελθεί, ωστόσο η παραλαβή τους γίνεται σταδιακά λόγω… καλοκαιριού.