Στην εντατική επίβλεψη της Ελλάδας τέσσερις φορές τον χρόνο και στη συμφωνηθείσα επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με αφορμή την ολοκλήρωση, σήμερα Δευτέρα, του τρίτου ελληνικού προγράμματος βοήθειας.

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Καγκελαρίας, η κα Μέρκελ χαρακτηρίζει ως «καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς το ίδιο το συμφέρον μας», το ελληνικό πρόγραμμα.

«Από το 2017 η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 10%» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματά τους η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας. Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και κατόπιν να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» προστίθεται.

«Ολες οι χώρες του ευρώ στήριξαν την Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο της. Σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ έδειξαν κατ’ επανάληψη μεγάλη αλληλεγγύη. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ σηματοδοτεί σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία μελλοντικά θα χρηματοδοτείται και πάλι με τις δικές της δυνάμεις», καταλήγει η ανακοίνωση.