Φυλάκιση έως έξι μήνες πρότεινε ο ειδικός σύμβουλος Ρόμπερτ Μιούλερ για τον ελληνικής καταγωγής σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι είπε ψέματα στους πράκτορες που ερευνούν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές του 2016.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Μιούλερ χαρακτήρισε την πρότασή του για την ποινή «πρέπουσα και κατάλληλη», σημειώνοντας πως το έγκλημα του Παπαδόπουλου ήταν «σοβαρό» διότι έβλαψε την έρευνα σχετικά με την ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές κάλπες.

Ο Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι είπε ψέματα για τις επαφές που είχε με ρώσους αξιωματούχους ενόσω ήταν μέλος της ομάδας του Τραμπ.

Η δικαστική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Στο υπόμνημά του, ο Μοούλερ αναφέρει πως ο σύμβουλος δεν συνεργάστηκε πλήρως με τις Αρχές, προσφέροντας πληροφορίες μόνον αφότου οι ερευνητές φανέρωσαν πως είχαν απτές αποδείξεις για τις επικοινωνίες του, ενώ προσθέτει πως ο Παπαδόπουλος έλεγε ψέματα στο FBI σχετικά με τις επαφές του με τους Ρώσους.

Σημειώνεται πως ο Παπαδόπουλος είναι ένα από τρία πρώην μέλη της καμπάνιας Τραμπ που έχουν παραδεχτεί ότι είπαν ψέματα στην ομάδα Μιούλερ, μαζί με τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Μάικλ Φλιν, και τον πρώην υποδιευθυντή της εκστρατείας, Ρίτσαρντ Γκέιτς.

Ποιος είναι ο Τζορτζ Παπαδόπουλος;

Αποφοίτησε το 2009 από το Πανεπιστήμιο DePaul, ενώ είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, από το University of London και από το London School of Economics. Ο γεννημένος στο Σικάγο Τζορτζ Παπαδόπουλος ήταν ένας από τους πέντε ανθρώπους που συμβούλευαν τον αμερικανό πρόεδρο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ προηγουμένως, είχε αποτελέσει μέλος της συμβουλευτικής ομάδας του Μπεν Κάρσον.

Από τον Μάρτιο του 2011 έως και τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Παπαδόπουλος εργάστηκε ως σύμβουλος ερευνητής στο Ινστιτούτο Hudson. To 2012 υπήρξε αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο Διεθνές Μοντέλο των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.

Ο Παπαδόπουλος μπήκε στην ομάδα της καμπάνιας του Τραμπ τον Μάιο του 2016. Λίγες ημέρες μετά, έστειλε mail σχετικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε επτά αξιωματούχους της καμπάνιας. Ανάμεσα στον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2016, πραγματοποίησε τουλάχιστον έξι αιτήματα για να συναντήσει ο Τραμπ ρώσους πολιτικούς, ένα από τα οποία απορρίφθηκε από τον Πολ Μάναφορτ.

Όταν ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Τζόρτζ Παπαδόπουλος εργάστηκε ως ανεξάρτητος σύμβουλος σε θέματα ενέργειας.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2017 κρίθηκε ένοχος για ψευδή κατάθεση στο FBI. Η υπόθεση άνοιξε εκ νέου στις 30 Οκτωβρίου του 2017, την ημέρα που ο Πολ Μάναφορτ παραδόθηκε στο FBI.