Ο μεγαλύτερος πολυνίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων Μάικλ Φελπς ανακοίνωσε πως επιθυμεί να αφιερωθεί στην σωτηρία πασχόντων, όπως και ο ίδιος, από κατάθλιψη να βγουν από την βασανιστική τούτη πάθηση, υπογραμμίζοντας πως το να σώζεις μία ζωή είναι σημαντικότερο από το να κατακτάς ένα χρυσό μετάλλιο.

«Θα ήθελα να κάνω τη διαφορά και να αποδειχθώ ικανός να σώσω μία ζωή, εάν είναι δυνατόν. Για εμένα αυτό είναι πολύ σημαντικότερο από το να κερδίσω ένα χρυσό μετάλλιο», δήλωσε ο «βασιλιάς της πισίνας» σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

O Αμερικανός αθλητής, που η συγκομιδή του περιλαμβάνει 28 μετάλλια—τα 23 εκ των οποίων χρυσά—έπεφτε σε κατάθλιψη αμέσως μετά τη λήξη κάθε Ολυμπιάδας (από την πρώτη του στο Σίδνεϊ το 2000 έως την τελευταία στο Ρίο το 2016). Μετά τους Αγώνες στο Λονδίνο το 2012 είχε περάσει μάλιστα πολλές ημέρες κλεισμένος στο δωμάτιό του, μόνος του.

«Μέσα στις πισίνες είχα μπορέσει να καταφέρω ορισμένα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα, όμως νικήθηκα έξω από αυτές. Υπάρχει ένα κομμάτι στη ζωή μου που δεν θα ήθελα ποτέ μου να γνωρίσω», πρόσθεσε ο 33χρονος σήμερα Φελπς.

Παρότι παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, ο Φελπς δηλώνει πως δεν έχει τελειώσει με την κατάθλιψη. «Προ δύο, τριών, εβδομάδων πέρασα μία τρομακτική κατάθλιψη. Και είναι κάτι που θα συνεχίσει να εισβάλει στη ζωή μου», πρόσθεσε ο Φελπς, εκμυστηρευόμενος πως η βοήθεια από τους θεραπευτές του και τη σύζυγό του αποδείχθηκε σημαντική.

«Η γυναίκα μου είναι τα πάντα για εμένα. Είναι ο βράχος μου και με βοηθά στην καθημερινή ζωή μου. Δίχως αυτήν δε θα μπορούσα να ζήσω. Είναι εκείνη που με βοήθησε πραγματικά να ξεπεράσω τις τελευταίες κρίσεις κατάθλιψης», ομολόγησε ο Φελπς.