«Η κυβέρνηση κινήθηκε με προγραμματισμό και πολύ μεθοδικά» για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών,  λέει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, αναιρώντας επί της ουσίας τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς άλλα έλεγε τις πρώτες μέρες της επιστροφής του Αγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Σε συνέντευξη του σήμερα στην  «Εφημερίδα των Συντακτών» ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, ανέφερε παράλληλα ότι η απελευθέρωση των Μητρετώδη και Κούκλατζη αποτέλεσε «μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας».

Ωστόσο ο κ. Κουβέλης δεν ήταν πάντα τόσο «αισιόδοξος». Ο ίδιος δύο μέρες πριν, στις 16 Αυγούστου 2018 μιλώντας στον ΑΝΤ1, μία μέρα μετά την επιστροφή των δύο παραδέχθηκε ότι δεν περίμενε πως η περιπέτεια των δυο Ελλήνων αξιωματικών θα τελείωνε τόσο γρήγορα, αποδεικνύοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρωμένη εικόνα για τις εξελίξεις. Εκτός και αν οι άλλοι γνώριζαν όσα ο ίδιος αγνοούσε…

«Οι όποιες απαισιόδοξες προβλέψεις γίνονταν, οφείλονταν στο γεγονός ότι ο Ερντογάν ήταν σε θέση εξαιρετικά έντονη στο βαθμό όπου ήθελε τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής του πολιτικής» υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης και πρόσθετε ότι «η απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης επιλογής του Ερντογάν αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να διαμορφώσει με την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Και τότε φυσικά ο κ. Κουβέλης είχε αποδώσει τα εύσημα στις διπλωματικές διεργασίες από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης «με σημαντικότερες αυτές του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα».