Οι γειτονιές της Βαρκελώνης εδώ και δύο χρόνια μεταμορφώνονται και γίνονται πιο ασφαλείς για τους κατοίκους, χάρη σε ένα πρότζεκτ που δίνει προτεραιότητα στους πεζούς και το ποδήλατο και περιορίζει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Το πρότζεκτ έχει το όνομα «Superblocks» και ενθαρρύνει τους κατοίκους στις γειτονιές να χρησιμοποιήσουν τους δρόμους χωρίς να κινδυνεύουν. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Οι εμπνευστές αυτού του πρωτοποριακού σχεδίου δημιουργούν μικρά πάρκα, μικρές πλατείες μέσα στις γειτονιές αλλά και μικρούς ποδηλατόδρομους. Αυτές οι παρεμβάσεις λειτουργούν ως ένας φραγμός στην κυκλοφορία αυτοκινήτων και κυρίως στις μεγάλες ταχύτητες.

Το αποτέλεσμα όπως φαίνεται και στο βίντεο από τον οργανισμό «Streetfilms» είναι εντυπωσιακό. Τα παιδιά έχουν άφθονο χώρο στη γειτονιά για να παίξουν και να εξερευνήσουν και μάλιστα με ασφάλεια. Οι ηλικιωμένοι και γενικά όσοι έχουν κινητικές δυσκολίες έχουν επίσης χώρο να χαλαρώσουν και να επικοινωνήσουν. Όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο μπορούν να κάνουν πετάλι χωρίς κινδύνους και επιπλέον έτσι ενθαρρύνονται να ανέβουν στο ποδήλατο και τα παιδιά. Και βέβαια τα «Superblocks» κάνουν την Βαρκελώνη περισσότερο «πράσινη». Προσφέρουν στην πόλη γωνιές με καθαρό αέρα, χωρίς ρύπους και θορύβους.

Η Βαρκελώνη αλλάζει. Μπορούν όμως να αλλάξουν και οι ελληνικές γειτονιές των μεγαλουπόλεων με παρεμβάσεις όπως αυτές στην καταλανική πόλη.