H υποκρισία της τουρκικής πλευράς δεν έχει όρια και αποδεικνύεται καθημερινά. Στρατιωτικοί οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή συναγερμό και δεν εφησυχάζουν παρά τα όσα λέγονται για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, περιγράφουν το έγινε στο Αιγαίο το τελευταίο 48ωρο.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι την ώρα που η Αγκυρα αποφάσιζε να απελευθερώσει τους Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, οι τουρκικές προκλήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν είχαν τελειωμό.

Ανήμερα της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, σημειώθηκε μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά και μάλιστα που έφεραν όπλα. Συγκεκριμένα, τρία ζεύγη οπλισμένων αεροσκαφών F-16 εισήλθαν στο FIR Αθηνών και προχώρησαν σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου και σε παραβάσεις όλων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Τα τουρκικά F-16 αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά, ωστόσο, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι όλα έγιναν κατά παράβαση της γνωστής συμφωνίας Παπούλια – Γιλμάζ που προβλέπει μορατόριουμ κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και στις μεγάλες εθνικές ή θρησκευτικές εορτές των δύο χωρών.

Οι προκλήσεις συνεχίστηκαν και την Πέμπτη και μάλιστα πιο… αναβαθμισμένες. Συγκεκριμένα, τουρκικά κατασκοπευτικά CN – 235 παραβίασαν τόσο τον εναέριο χώρο της Ελλάδας όσο και το FIR Λευκωσίας Τα αεοσκάφη μπαινόβγαιναν από το FIR Λευκωσίας σε αυτό των Αθηνών, με την Κύπρο να ετοιμάζει διάβημα.

Ακόμη ένα περιστατικό σημειώθηκε και στη θάλασσα.

Δυο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν τις πρωινές ώρες κυπριακή τράτα ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα, περιστατικό που αναμένεται να καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, η τράτα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα, όταν δυο τουρκικά πολεμικά πλοία την παρενόχλησαν και ζήτησαν από τον καπετάνιο να αποχωρήσει.

«Ο καπετάνιος επικοινώνησε μαζί μου στις δυο τα ξημερώματα και τότε του ζήτησα να απομακρυνθεί και να προχωρήσει στα 24 ναυτικά μίλια (από τις ακτές της Τουρκίας), παραμένοντας στα διεθνή ύδατα», είπε ο κ. Αριστείδου, προσθέτοντας ότι τα δυο πολεμικά πλησίασαν στις τέσσερις τα ξημερώματα ξανά την τράτα και απείλησαν ότι θα τη ρυμουλκούσαν και θα συνελάμβαναν τους επιβαίνοντες εάν δεν αποχωρούσαν.

Τελικά, συνέχισε, ο καπετάνιος αναγκάστηκε να αποχωρήσει και τα δυο πολεμικά συνόδευσαν μέχρι ενός σημείου το σκάφος, το οποίο επέστρεψε αργά απόγευμα στο λιμάνι της Λεμεσού.