Στους περισσότερους έχει συμβεί να έχουν κάποιο γνωστό, ίσως και φίλο, συγγενή, σύντροφο ή συνάδελφο, ο οποίος με τη συμπεριφορά του όταν τον συναναστρέφεστε σας προκαλεί νεύρα, απομυζά όλη σας την ενέργεια, χαλά μονίμως τη διάθεσή σας και μόνο με την παρουσία του σας εξαντλεί.

Πρόκειται για έναν «τοξικό» άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά τον ονομάζουν οι επιστήμονες, στη σχέση σας με τον οποίο καλό είναι προκειμένου να διασφαλίσετε την προσωπική σας υγεία να βάλετε όρια και αν η περίπτωση δεν παίρνει γιατρειά, απομακρύνετέ τον από τη ζωή σας.

Πως όμως αναγνωρίζει κάποιος αυτούς τους ανθρώπους;

Ανάμεσα στα κύρια χαρακτηριστικά τους είναι το γεγονός ότι είναι πάντα αρνητικοί. Συνεχώς σας κρίνουν. Γκρινιάζουν ακατάπαυστα. Βλέπουν πάντα την κακή πλευρά της ζωής. Έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να σας πουν. Σας ανταγωνίζονται φανατικά. Τους ευχαριστεί να μεμψιμοιρούν. «Τρέφονται» από τη δική σας ζωή, γιατί δεν έχουν δική τους. Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους.

Ορισμένοι έχουν ένα μόνο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά ή και περισσότερα, σε έντονο όμως βαθμό, σε σημείο δηλαδή που να επηρεάζουν τη ζωή σας, ρουφώντας κάθε ψήγμα χαράς και ευτυχίας που διαθέτετε κι εσείς χάνετε το ηθικό σας, την αισιοδοξία, τον αυθορμητισμό και το χαμόγελό σας, και γίνεστε δυστυχείς.

Τι μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε μια τέτοια «τοξική» σχέση; Θέστε όρια, επιλέγοντας τον τρόπο που θα διαχειριστείτε αυτούς τους ανθρώπους, ανάλογα με τη θέση που έχουν στη ζωή σας. Για αρχή περιορίστε τον χρόνο που περνάτε μαζί τους.

Αξιοποιείστε τη λογική σας για να αξιολογήσετε την όλη κατάσταση και κυρίως την κάθε κατάσταση στην οποία εμπλέκονται. Αποφύγετε να λαμβάνετε υπόψιν ότι σας λένε, πριν το εξετάσετε προσεχτικά, μεγαλοποιώντας τα πράγματα. Επηρεασμένοι σταματήστε να αντιμετωπίζετε με αυστηρότητα τον εαυτό σας σαν να πρόκειται για τον χειρότερο εχθρό σας, υποσκάπτοντας κάθε προσπάθεια που κάνετε. Εξάλλου συνήθως κάτι κακό ακολουθείται από κάτι καλό.

Εν ολίγοις προσπαθήστε να βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο, μην χάνετε την αισιοδοξία σας και το χαμόγελό σας, διατηρείστε την ψυχραιμία σας και τον αυτοέλεγχο, που είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης κάθε δυσκολίας στη ζωή, που έχει από όλα μέσα και χαρές.