Oι Action Hero, δύο δυναμικοί performer από το Bristol της Μεγάλης Βρετανίας, στο πλαίσιο του νέου τους project επιχειρούν ένα ταξίδι 30.000 χιλιομέτρων, διασχίζοντας όλη την Ευρώπη μ’ ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο και προσκαλούν τους κατοίκους των Ευρωπαϊκών πόλεων να ενώσουν τις φωνές τους στο Oh Europa.

Μετά από στάσεις στην Αγγλία, την Γερμανία, την Γαλλία, το Βέλγιο και την Ουγγαρία, οι Action Hero φτάνουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από τις 22 μέχρι τις 26/08 καλούν το κοινό να τους συναντήσει και να ηχογραφήσουν μαζί στο τροχόσπιτό τους το αγαπημένο μας ερωτικό τραγούδι, που να μιλάει για ελπίδα, πόνο ή πόθο. Καθένας μπορεί να τραγουδήσει το τραγούδι που του αρέσει, με μόνη προϋπόθεση να μιλάει για τον έρωτα, μόνος του ή με τους φίλους του, βρίσκοντας στο κινητό του τους στίχους ή φέρνοντάς τους μαζί του.

Μέσα από αυτήν την εξακολουθητική καταγραφή οι Action Hero συνθέτουν δημιουργικά τις τέχνες της εγκατάστασης (installation) και της performance και την ίδια στιγμή συγκροτούν έναν επικό κύκλο τραγουδιών. Μια ηχητική ανταπόκριση ενωτικού χαρακτήρα από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Τα τραγούδια του Oh Europa, ξεπερνώντας κούφιες ρητορείες και ασήμαντους ήχους, προτείνουν και μεταδίδουν ένα μήνυμα κατευθείαν από την καρδιά. Το αρχείο τους, που εμπλουτίζεται διαρκώς με τραγούδια σε όλες τις γλώσσες, θα αναμεταδίδεται 24/7 από πομπούς (beacons) που τοποθετούν και ενεργοποιούν οι καλλιτέχνες με το πέρασμά τους σε διάφορα σημεία της Ευρώπης. Κατεβάζοντας την εφαρμογή Oh Europa, διαθέσιμη για κινητά Android και iPhone, μπορεί κανείς να βρει αυτούς τους πομπούς και να ακούσει τα τραγούδια, ανακαλύπτοντας, βέβαια, και αυτόν του ΚΠΙΣΝ.

Concept/ performance: Action Hero

Δραματουργία: David Williams

Ποιοί είναι οι Action Hero

Οι Action Hero είναι η Gemma Paintin και ο James Stenhouse. Από το 2005, έχουν δημιουργήσει παραστάσεις σε όλο το φάσμα της performance, έναν συγκερασμό της τέχνης του θεάτρου, της live art, της εγκατάστασης (installation), των multimedia και του site specific, ταξιδεύοντας σε περίπου 30 χώρες και στις 5 ηπείρους. Μία από τις σημαντικότερες προβληματικές των παραστάσεων που δημιουργούν είναι η απεικόνιση της ποπ κουλτούρας, αλλά και η χρήση της, ως τρόπος επιρροής και ως συλλογική πολιτισμική μνήμη.

Η δουλειά τους πειραματίζεται διαρκώς με τη φόρμα, «παίζοντας» με όλες τις πρακτικές και κάθε μέσο που έχουν στην διάθεσή τους. Το Oh Europa είναι μια συμπαραγωγή με το Farnham Maltings (Ηνωμένο Βασίλειο) και μια κοινή ανάθεση των Transform (Ηνωμένο Βασίλειο) και Matchbox (Γερμανία). Πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Watershed’s Pervasive Media Studio (Ηνωμένο Βασίλειο), Vooruit (Βέλγιο) και του Βρετανικού Συμβουλίου. Οι Action Hero αποτελούν έναν National Portfolio Organisation του Arts Council England.

Την Κυριακή 26/08, θα αποχαιρετήσουμε τους Action Hero με ένα μεγάλο πάρτι κάτω από το φως της πανσελήνου και με τις ερωτικές μουσικές του DJ The Dreamer.