Σκηνές αποκάλυψεις ζουν οι κάτοικοι της Γένοβας μετά την κατάρρευση οδογέφυρας στον αυτοκινητόδρομο Α10. Σύμφωνα με πηγές από την ιταλική πυροσβεστική, ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα ανήλθε σε 35, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Λίγο νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι περίπου 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και υπάρχουν πολλοί σοβαρά τραυματίες από την κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

«Ευχαριστώ τους πυροσβέστες, τους επαγγελματίες διασώστες και τους εθελοντές που επιχειρούν στο σημείο από το πρώτο λεπτό και παραμένουν εκεί σκάβοντας και σώζοντας ζωές. Δυστυχώς, υπάρχουν 30 επιβεβαιωμένοι νεκροί και πολλοί σοβαρά τραυματίες» δήλωσε ο Σαλβίνι σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από την Κατάνια, στη Σικελία.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «δεσμεύεται ενώπιον των Ιταλών να φθάσει έως το τέλος για να καθοριστούν οι ευθύνες της απαράδεκτης καταστροφής διότι δεν είναι δυνατό να εργάζεται κανείς και να πεθαίνει με αυτόν τον τρόπο εν έτη 2018».

«Από αυτήν τη γέφυρα έχω περάσει εκατοντάδες φορές, θα κάνω τα πάντα για να έχουμε στα χέρια μας τα ονόματα των υπεύθυνων. Είναι απαράδεκτο να πεθαίνει κανείς με αυτόν τον τρόπο στην Ιταλία» υπογράμμισε ο Σαλβίνι.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνήτης της Λιγουρίας Τζιοβάνι Τότι προειδοποίησε ότι ο αριθμός των 22 νεκρών σίγουρα θα αυξηθεί «σημαντικά». Καραμπινιέροι, αστυνομικοί,  υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και πυροσβέστες να προσπαθούν να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί.

Νωρίτερα το δίκτυο RMC news ανέφερε ότι μεταξύ των θυμάτων είναι και ένα παιδί, ενώ σημείωνε ότι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο 7 τραυματίες.

https://twitter.com/RmcNewsOfficial/status/1029339878381772800

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την κατάρρευση καταπλακώθηκαν δέκα αυτοκίνητα και πέντε φορτηγά.

https://twitter.com/RmcNewsOfficial/status/1029341048127021056

Η άσφαλτος υποχώρησε σε συνολικό μήκος 150 έως 200 μέτρων καταπλακώνοντας τους οδηγούς που περνούσαν από κάτω και ρίχνοντας στο κενό εκείνους που ήταν πάνω στην γέφυρα.

Ιταλική κυβέρνηση: Πρόκειται για τεράστια τραγωδία

Στον κεντρικό θάλαμο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής βρίσκονται ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο υπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Ντανίλο Τονινέλι.

Πρόκεται για την οδογέφυρα Μοράντι στον αυτοκινητόδρομο A 10, λίγο έξω από την Γένοβα.

«Μια τεράστια τραγωδία» μοιάζει να είναι η κατάρρευση της οδογέφυρας κοντά στη Γένοβα, δήλωσε νωρίτερα ο ιταλός υπουργός Μεταφορών.

O απολογισμός των νεκρών θα αυξηθεί, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο ιταλός υφυπουργός Μεταφορών Εντοάρντο Ρίξι.

«Δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι μια τόσο σημαντική γέφυρα … δεν κατασκευάσθηκε με τρόπο που να αποτρέπει μια κατάρρευση τέτοιου είδους», δήλωσε ο Ρίξι στο SkyNews24, μιλώντας από τη Γένοβα. «Κατέρρεε το κεντρικό τμήμα της γέφυρας».

Παρακολουθούμε συνεχώς την επιχείρηση διάσωσης από την κατάρρευση της γέφυρας της Γένοβας, αναφέρει σε ανάρτηση στο Facebook ο Ματέο Σαλβίνι. «Ευχαριστώ του 200 πυροσβέστες (και όλους τους ηρωες) που προσπαθούν να σώσουν ζωές.

«Πρόκειται για τεράστια τραγωδία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος πρόσθεσε: «Μεταβαίνω άμεσα στην περιοχή αυτή. Είναι πολύ σημαντικό να βρεθούμε, με ειλικρίνεια, κοντά στις οικογένειες των θυμάτων».

Στην Γένοβα μεταβαίνει και ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το σημείο της κατάρρευσης και ο υπουργός Υποδομών Ντανίλο Τονινέλι.

Γέφυρα του 1965

Η ιταλική τηλεόραση έδειξε εικόνες της γέφυρας που κατέρρευσε, η οποία είχε κατασκευαστεί το 1965 και αιτία της κατάρρευσης μπορεί να είναι και η ισχυρή νεροποντή που έπληξε την περιοχή. Εργασίες ανακαίνισης της γέφυρας είχαν πραγματοποιηθεί το 2016.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia πως είδε «οκτώ ή εννέα» οχήματα πάνω στη γέφυρα την ώρα που αυτή κατέρρεε και έκανε λόγο για «σκηνή από την Αποκάλυψη».

https://twitter.com/EdoSoros/status/1029334479440162817

Για δεκάδες νεκρούς μιλούν οι υπεύθυνοι της ιταλικής υπηρεσίας άμεσης βοήθειας, με πληροφορίες από τα ασθενοφόρα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, «υπάρχουν αυτοκίνητα και άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια στην Γένοβα»,  με τη γέφυρα να έχει κοπεί στα δύο.

Δεκάδες είναι τα αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια με τους οδηγούς τους, σύμφωνα με την Rai. Στην περιοχή υπάρχουν και σπίτια, που μπορεί να υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Αλληλεγγύη εκφράζει η Ελλάδα

Την αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον φίλο ιταλικό λαό τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτησή του στο Twitter: «Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την τραγωδία της κατάρρευσης της γέφυρας Morandi στη Γένοβα και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή δίπλα στην Ιταλία και το φίλο ιταλικό λαό» αναφέρεται στην ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

https://twitter.com/GreeceMFA/status/1029345168913301505

Διαβάστε επίσης:

 Τραγωδία στην Ιταλία: Κατάρρευση οδικής γέφυρας – Τουλάχιστον 11 νεκροί (βίντεο)

Ιταλία: «Ω θεέ μου», φώναζε αυτόπτης μάρτυρας (βίντεο από την τραγωδία)

Τα βίντεο από την κατάρρευσης της γέφυρας στη Γένοβα

Υπουργείο Εξωτερικών: Βαθιά οδύνη για την τραγωδία στη Γένοβα