Η είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης, δημοσιεύεται ήδη στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Γερμανίας.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.

Οι ανταποκρίσεις αναφέρονται διεξοδικά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι «η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι μια πράξη δικαιοσύνης, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

«Η φυλάκιση των στρατιωτικών είχε επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μιλούσε για ομηρεία. Διότι στην Ελλάδα βρίσκονται οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέφυγαν στη γειτονική χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία», αναφέρεται στην ανταπόκριση και επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να παραδώσει τους οχτώ στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. «Η ελληνική Δικαιοσύνη είχε τους περασμένους μήνες επανειλημμένα απορρίψει την παράδοσή τους, με την αιτιολογία ότι στην Τουρκία τους περίμενε μια μη-δίκαιη διαδικασία. Σε τρεις από τους στρατιωτικούς έχει στο μεταξύ χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα».

Η γερμανική κυβέρνηση έχει παρακολουθήσει από την αρχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση της σύλληψης και φυλάκισης των Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές, οι οποίες εξακολουθούν να κρατούν και Γερμανούς πολίτες, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να απαγγέλλουν κατηγορίες. Οι υποθέσεις αυτές έχουν επιβαρύνει και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χθες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας παρομοίασε αυτές τις περιπτώσεις με την κράτηση του Αμερικανού πάστορα και τόνισε ότι «θα ήταν ευκταίο να μην υπάρξει λύση μόνο στη διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ», καθώς έτσι θα διευκολυνόταν και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της Τουρκίας.