Σε κακή κατάσταση ήταν η γέφυρα που έπεσε στη Γένοβα προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 22 ανθρώπων.

Την κατάστασή της αποτύπωσαν φωτογραφίες που δείχνουν ξεκάθαρα τις φθορές που είχε υποστεί η γέφυρα στο πέρασμα του χρόνου.

Οι φωτογραφίες είναι του Ρομπέρτο Σάμπα, είχαν δημοσιευθεί σε ιταλικό ιστότοπο με τον τίτλο «Οχι Πάνω από το Κεφάλι μου».

Εκτός όμως από τις φωτογραφίες αυτές, το γύρο των ιταλικώνω μέσων ενημέρωσης κάνει και ένα βίντεο – καταγγελία ενός συλλόγου, που δείχνει τις κακοτεχνίες και τα λάθη στη γέφυρα Μοράντι πριν από ένα χρόνο και μάλιστα με τίτλο: «Η επομενη γέφυρα που θα πέσει».

Ο σύλλογος MareAmico, που έκανε την καταγγελία, κάνει λόγο για «πολύ μικρούς ράβδους, άμμο θαλάσσης και όχι ποταμίσια και κυρίως για παντελής έλλειψη συντήρησης».

Πριν από δύο χρόνια, η κρατική εταιρεία αυτοκινητοδρόμων Ιταλίας (Anas) έκλεισε4 τον δρόμο για ελέγχους, και στη συνέχεια τον άνοιξε και πάλι, αλλά με ισχυρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον σύλλογο είναι ότι το σκυρόδεμα (ακόμη κι αν είναι καλής ποιότητας) δεν διαρκεί για πάντα, ότι χρησιμοποιείται συχνά άμμος θαλάσσης για το σκυρόδεμα και όχι ποταμίσια, και πως το τμήμα των σιδερένιων ράβδων είναι πολύ χαμηλότερο από το προβλεπόμενο όριο. Τέλος, και πιο σημαντικός λόγος, είναι πως η συνήθης και τακτική συντήρηση της γέφυρας δεν πραγματοποιούνταν.

Η γέφυρα περνά πάνω από το ποτάμι Polcevera και ενώνει τις συνοικίες της Sampierdarena και του Cornigliano.

Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Riccardo Morandi και χτίστηκε μεταξύ 1963 και 1967, από την Ιταλική Εταιρεία Αγωγών Υδρευσης . Έχει μήκος 1.102 μέτρα, ύψος 45 μέτρων από το επίπεδο του δρόμου και 3 πυλώνες από οπλισμένο σκυρόδεμα που φτάνουν τα 90 μέτρα σε ύψος.

Η γέφυρα εγκαινιάστηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 1967.