Κάθε καλοκαίρι στις διακοπές προσπαθείς να μην αφήσεις το δέρμα σου να καεί, αλλά καταλήγεις με γιαούρτια. Οχι επειδή δεν βάζεις αντηλιακό, αλλά επειδή είσαι ανοιχτόχρωμη και κοκκινίζεις με το παραμικρό.

Κι όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που προφανώς δεν τα κάνεις σωστά.

Απαραίτητο είναι να πίνεις τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός σου (προτίμησε το νερό), ώστε το δέρμα σου να έχει τα απαραίτητα επίπεδα υγρασίας και να μην αφυδατωθεί.

Φρόντισε να μην ξεχνάς το αντηλιακό σου,με τον δείκτη προστασίας που σου ταιριάζει, τόσο στο πρόσωπο (SPF 50), όσο και στο σώμα (SPF 30), τα οποία πρέπει να τοποθετείς κάποια λεπτά πριν από την έκθεσή σου στον ήλιο. Θυμήσου να τα ανανεώνεις όταν χρειάζεται.

Στην παραλία φρόντισε να εκτίθεσαι με μέτρο στον ήλιο. Απέφυγε όσο μπορείς τις μεσημβρινές ώρες, που ο ήλιος είναι πιο καυτός.

Χρησιμοποίησε την ομπρέλα. Αναζήτησε σκιά. Το να κάνεις διάλειμμα από τον ήλιο μειώνει την ένταση των υπεριωδών ακτίνων UV, και το μαύρισμά σου θα κρατήσει περισσότερο και θα είναι πιο υγιές.

Επίσης, φρόντισε να έχεις μαζί σου αέρινες μακρυμάνικες πουκαμίσες ή κιμονό τα οποία θα φοράς από κάποια ώρα και μετά, ώστε να προστατεύεσαι και από τη ζέστη και από τον ήλιο.

Θυμήσου ότι το μεγάλο μεγέθους ψάθινο καπέλο είναι το πιο μοδάτο αξεσουάρ του καλοκαιρού, το οποίο μπορείς να φοράς από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα.

Αν δεν έχει φύγει ακόμη για διακοπές προμηθεύσου κάποιο συμπλήρωμα διατροφής με καροτίνη, που αυξάνει την φυσική άμυνα του δέρματος και βελτιώνει την ικανότητα μας να μαυρίζουμε.

Βαθύ, ομοιόμορφο μαύρισμα αποκτάς καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε β-καροτένιο και λυκοπένιο, που αποτελούν το φυσικό SPF του δέρματος,και αυξάνουν την προστασία από τον ήλιο κατά 33%, δηλαδή καρότα, σπανάκι, μπρόκολο, σπαράγγια και αγριολάχανο, αλλά και ντομάτες, πράσινο τσάι, τσάι του βουνού, αλλά και φασκόμηλο, ψάρια, στρείδια και μαύρη σοκολάτα, καθώς και ξηρούς καρπούς.