Το παιδί σας έχει πολύ ευαίσθητη επιδερμίδα, έμεινε λίγο παραπάνω στον ήλιο (δέκα με είκοσι λεπτά συνεχόμενης έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετά) και γυρίσατε σπίτι με κοκκινίλες και ελαφρά πονάκια, και αναρωτιέστε τι να κάνετε για να το ανακουφίσετε και να το προστατέψετε από τα χειρότερα;

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να το ενυδατώσετε όσο πιο πολύ μπορείτε. Δώστε του νερά και χυμούς ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση. Την επιδερμίδα του θα ενυδατώσουν και οι δροσερές κομπρέσες με νερό ή φυσιολογικό ορό.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, δοκιμάστε να βάλετε κάποια πολύ ενυδατική λοσιόν για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες που να περιέχει αλόη. Καλύτερα να αποφύγετε τις κρέμες του εμπορίου που περιέχουν πολλά χημικά, επειδή μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία και τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

Αν σας πει πως πονάει, μπορείτε να του δώσετε κάποιο παυσίπονο ώστε να μειωθεί η αίσθηση του πόνου.

Αν υπάρχουν φουσκάλες, προσπαθήστε να μην σπάσουν γιατί μπορεί να μολυνθεί το σημείο.

Το επόμενο διάστημα, όταν θα βάλετε το παιδάκι σας για μπάνιο θα πρέπει να περιορίζεστε στο χλιαρό ή ιδανικά κρύο νερό γιατί αλλιώς θα κάνετε την κατάσταση χειρότερη.

Οταν αρχίσει να ξεφλουδίζει και έχει περάσει ο ερεθισμός, δοκιμάστε να του χορηγήσετε κάποιο αντισταμινικό και μια κρέμα.

Μην ξεφλουδίζετε το δέρμα του και εξηγείστε του, ότι δεν θα πρέπει να το κάνει και το ίδιο, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μολυνθεί η περιοχή.

Αν το έγκαυμα είναι σε μεγάλη έκταση, έχει φύγει η επιδερμίδα και υπάρχουν πληγές ή παρατηρήσετε κάποιο ασυνήθιστο πρήξιμο ειδοποιείστε τον παιδίατρο σας ώστε να σας συμβουλέψει πώς να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Οπωσδήποτε ενημερώστε τον παιδίατρο αν το παιδί ζαλίζεται, αν ανεβάσει πυρετό και αν κάνει εμετό.