Παρίσταναν τους ευεργέτες του κράτους για να το …κλέβουν. Υπόθεση σκανδαλώδους απάτης με φοροτεχνικούς που υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις εισέπρατταν εκατομμύρια επιστροφών φόρου επικαλούμενοι δωρεές για τη μείωση του δημόσιου χρέους αποκάλυψε η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος και το ΣΔΟΕ.

Το λαβράκι από την πλευρά του ΣΔΟΕ βγήκε αφού μελέτησαν δεκάδες τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων ετών οι οποίες οδηγούσαν σε επιστροφές φόρου 5 εκατ. ευρώ.

Οι έρευνες, που ξεκίνησαν μετά από εισαγγελική παραγγελία, αφορούν τουλάχιστον 100 υποθέσεις, αλλά οι αρμόδιες αρχές εκτιμούν ότι υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που αφορούν μικρότερα ποσά.

Το κόλπο στήθηκε ως εξής: Οι φοροτεχνικοί εκμεταλλευόμενοι μια «τρύπα» στο σύστημα του Taxis και συγκεκριμένα το γεγονός πως οι κωδικοί για τη δήλωση των τόκων καταθέσεων είναι «ανοιχτοί» και μπορούν να τροποποιηθούν από τους φορολογουμένους, ανεξάρτητα από τα δεδομένα που έχουν στείλει στην εφορία οι τράπεζες, οι δύο φοροτεχνικοί δήλωναν υπέρογκα ποσά ως τόκους καταθέσεων και στη συνεχεία δήλωναν ότι κάνουν δωρεά στο λογαριασμό αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημοσίου χρέους.

Στις δωρεές αυτές υπολογιζόταν έκπτωση φόρου 20% και τα ποσά της επιστροφής έμπαιναν στους λογαριασμούς των φοροτεχνικών.

Τα ποσά που μπόρεσαν να εξασφαλίσουν από την απάτη οι δύο φοροτεχνικοί φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ, ενώ πρόλαβαν να εισπράξουν περίπου 1 εκατ. ευρώ πριν τους εντοπίσουν ΣΔΟΕ και Αρχή για το Ξέπλυμα.

Ήδη οι λογαριασμοί των φοροτεχνικών έχουν δεσμευτεί από την Αρχή για το Ξέπλυμα, ενώ εξετάζεται και η συμμετοχή στην απάτη των πελατών τους για λογαριασμό των οποίων υποβάλλονταν οι τροποποιητικές δηλώσεις.

Πρέπει να σημειωθεί, αναφέρει το cnn.gr, πως κατόπιν συνεννόησης του ΣΔΟΕ, της Αρχής για το Ξέπλυμα και της Τράπεζας της Ελλάδος ο λογαριασμός αλληλεγγύης για την απόσβεση του δημοσίου χρέους πάγωσε και τα στοιχεία των καταθετών στο λογαριασμό εστάλησαν προς διασταύρωση στις φορολογικές Αρχές