Την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία μέχρι νεωτέρας αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΓΕΕΘΑ. Το Πεντάγωνο προχώρησε στην παραπάνω απόφαση, στην προσωρινή αναστολή, σε μία περίοδο που η Τουρκία επιμένει να τηρεί αδιάλλακτη στάση στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και να μην τους αφήνει ελεύθερους, ενώ γενικότερα συνεχίζει να επιδεικνύει προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Αθήνα εξέταζε και αναζητούσε τρόπους προκειμένου να αυξήσει την πίεση προς την Άγκυρα με στόχο την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη.

Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης περιλαμβάνουν πάντως μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων με την Τουρκία, από διμερείς επαφές και επισκέψεις αξιωματούχων μέχρι στρατιωτικές ασκήσεις. Για παράδειγμα στο πλαίσιο των ΜΟΕ Ελλάδα και Τουρκία είχαν συμφωνήσει να σέβονται τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές και εθνικές εορτές ο ένας του άλλου και έτσι να περιορίζουν ή να μην πραγματοποιούν μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια σ’ αυτές τις περιόδους. Βέβαια αρκετές φορές η Τουρκία είχε παραβιάσει αυτή τη συμφωνία.