Μια πολύ δύσκολη νύχτα έζησαν οι κάτοικοι αλλά και οι πυροσβέστες που αντιμετώπισαν τη μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια. Έδιναν μάχη με τις φλόγες στο Κοντοδεσπότι προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής δεν μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο.

Το βράδυ της Κυριακής, η πυρκαγιά μαινόταν ανεξέλεγκτη καίγοντας πυκνό πευκοδάσος στην περιοχή. Στο σημείο επιχειρούσαν 186 πυροσβέστες με 62 οχήματα, 70 άτομα πεζοπόρο, 50 στελέχη ενόπλων δυνάμεων, 20 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά), 27 βοηθητικά πυροσβεστικά οχήματα και 11 χωματουργικά μηχανήματα.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Δευτέρας, ο δήμαρχος Ψαχνών Γ. Ψαθάς, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι  υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, και σημείωσε ότι είναι ισχυρή η παρουσία των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

Καμία ζημιά σε σπίτια

Σύμφωνα με τον δήμαρχο το χωριό Κοντοδεσπότι εκκενώθηκε λίγο πριν τις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής, μέσα σε ένα τέταρτο, ενώ όπως σημείωσε από τις φλόγες, δεν υπάρχει καμία ζημιά σε σπίτια, παρά μόνο δυο αποθήκες και μια κτηνοτροφική μονάδα που έχουν καεί.

Αγροικίες, στάνες και μελισσοκομικές εγκαταστάσεις έχουν καεί, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά, ειδικά από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκαν και τα εναέρια μέσα. Ευτυχώς επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού άφησε ο δήμαρχος Εύβοιας μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Η φωτιά εκδηλώθηκε στις τρεις το μεσημέρι σε ένα σημείο περίεργο πλησίον του δρόμου, όπου δεν υπήρχε καμία δραστηριότητα, αυτό μας προβληματίζει», ανέφερε.

Μόλις έπεσε η νύχτα και τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν υπήρξε μια μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς. Το μέτωπο που βρίσκεται κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότι φούντωσε και διασπάστηκε.

Οι συχνές αλλαγές στην κατεύθυνση και την ένταση των ανέμων υποχρέωσαν τους υπευθύνους να εκκενώσουν και τους κατοίκους από τον Σταυρό. Συνολικά μετακινήθηκαν περίπου 500 άτομα προς τα Ψαχνά τα οποία θα μείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Ξεκίνησαν τα εναέρια μέσα

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα.

Ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων κηρύχθηκε από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δύο χωριά έχουν εκκενωθεί και η Αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους. Από το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από εναέρια μέσα που έδωσαν μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο το μέγεθός της φωτιάς καθώς η περιοχή που φλέγεται είναι δυσπρόσιτη. Πυροσβεστικά οχήματα που μετέχουν στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, βρίσκονται και σε «στρατηγικά» σημεία σχηματίζοντας αντιπυρρικές ζώνες με τη συνδρομή εκσκαφικών και χωματουργικών μηχανημάτων, για να εμποδίσουν το μέτωπο να φθάσει σε κατοικημένες περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ενημέρωνε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, ενώ στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. Αργότερα, νέες δυνάμεις ήρθαν να ενισχύσουν την επιχείρηση κατάσβεσης.

Ο υπουργός επισήμανε πως για προληπτικούς μόνο και μόνο λόγους εκκενώθηκαν τα δύο χωριά και ουδείς κίνδυνος υπήρξε για ανθρώπινες ζωές. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε πως έχουν μεταφερθεί δυνάμεις πυρόσβεσης από όλη την περιφέρεια και προσέθεσε πως σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν καεί δύο αγροικίες στην ευρύτερη περιοχή.

Την  η πυρκαγιά στην Εύβοια είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Σταύρος και Κοντοδεσπότι. Λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του αέρα το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει γυρίσει πάλι προς την πλευρά του χωριού Κοντοδεσπότι το οποίο είχε νωρίτερα εκκενωθεί απο τους 250 κατοίκους του.

Λίγο πριν τις 8 ολοκληρώθηκε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η εκκένωση του χωριού Σταυρός και λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο του χωριού. Εκεί έφτασαν λεωφορεία για να παραλάβουν περίπου 150 ανθρώπους οι οποίοι θα μεταφέρονταν σε ξενοδοχεία για να περάσουν το βράδυ.

Μέχρι και το τελευταίο φως της μέρας, πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν συνεχείς ρίψεις νερού για να περιορίσουν την εξάπλωσή της. O περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας  δήλωσε ότι  η πυρκαγιά καίει δασική έκταση περιμετρικά του χωριού, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να έχουν δημιουργήσει προστατευτικές ζώνες στους οικισμούς. Σημείωσε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, αλλάζοντας διαρκώς κατεύθυνση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι η μάχη θα κερδηθεί.

Ο λιμενάρχης Αιδήψου Σωτήρης Δανίκας δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι όλα τα φέρι μπόουτ στη γραμμή Αρκίτσας-Αιδηψού είναι σε λειτουργία. Καθώς υπάρχουν εκατοντάδες αυτοκίνητα που θέλουν να περάσουν απέναντι στην Αρκίτσα, το πορθμεία Αρκίτσας -Αιδηψού θα συνεχίσει να είναι σε λειτουργία μέχρι να φύγει και το τελευταίο αυτοκίνητο από την Αιδηψό.