Όλα τα μέσα επιστρατεύει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να διασκεδάσει τις ανησυχίες στο εσωτερικό για την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να αποκλείσει οποιεσδήποτε αντιδράσεις, μέσω των γνωστών μεθόδων της τρομοκρατίας και των απαγορεύσεων, ενώ επιστρατεύεται και η Δικαιοσύνη.  Παράλληλα δεν σταματούν οι δηλώσεις για εσωτερική κατανάλωση, που υποστηρίζουν ότι η τουρκική οικονομία είναι ισχυρή και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.

Στα άμεσα μέτρα που επιλέγει ο Ρ. Ερντογάν, για το μπλόκο στον κατήφορο του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας, είναι οι έρευνα που ξεκινά η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης με στόχο πρόσωπα που θεωρούνται ύποπτα για πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια, στο πλαίσιο και του αφηγήματος ότι η χώρα δέχεται επίθεση και βρίσκεται στα πρόθυρα ενός οικονομικού πολέμου.

Οικονομική επίθεση

Η εισαγγελία σημειώνει ότι η Τουρκία, δέχεται οικονομική επίθεση και σύμφωνα με την ανακοίνωση της στόχος της έρευνας είναι η δικαστική διερεύνηση κάθε γραπτού και οπτικού ειδησεογραφικού υλικού , καθώς και κατά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που θεωρείται ότι την εξυπηρετούν.

Αντίστοιχα μέτρα ανακοίνωσε και το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, που προχωρά σε νομικά μέτρα, με στόχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου δημιουργώντας «αρνητική αντίληψη για την οικονομία». Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο από τις 7 Αυγούστου εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Η στάση της Γερμανίας

Η Γερμανία έχει συμφέρον σε μια σταθερή τουρκική οικονομία και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δήλωσε τη Δευτέρα κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τη βουτιά του τουρκικού νομίσματος, που έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου φέτος.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν έχουν γίνει έκτακτες συνομιλίες μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) για το θέμα αυτό. Η εκπρόσωπος δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να σχολιάσει κανείς για την έκθεση γερμανικών επιχειρήσεων στην οικονομική κατάσταση στην Τουρκία και αρνήθηκε να αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα.

Ο γαμπρός του Ρ. Ερντογάν, και υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ αναφέρει σε δηλώσες του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ότι «από το πρωί της Δευτέρας οι θεσμοί μας θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και θα προβούν σε ανακοινώσει προς τις αγορές».

Ο Μπ. Αλμπαϊράκ επαίνεσε το Γερμανό υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος δήλωσε ότι οι δασμοί και οι πολιτικές κυρώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας και την ανάπτυξη και ότι η Ευρώπη δεν θα υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις για το Ιράν, επικρίνοντας την επιβολή πρόσθετων αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Τουρκία, και δήλωσε ότι η υποστήριξη της διπλωματίας θα ενισχύει την εμπιστοσύνη της Τουρκίας στις σχέσεις με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ρ. Ερντογάν από την πλευρά του επιμένει «εμπρηστικά» επιλέγοντας για να δικαιολογήσει την κατάρρευση την επίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «θα απαντήσουμε σε όσους κύρηξαν εμπορικό πόλεμο σε όλο τον κόσμο και στην Τουρκία προχωρώντας σε νέες συμμαχίες και σε νέες αγορές».

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοινώνει μέτρα

Την ίδια στιγμή η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει «όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες» και ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την «μαύρη Παρασκευή» για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αναθεώρησε τα ποσοστά των υποχρεωτικών αποθεμάτων για τις τράπεζες, έχοντας ως στόχο να αποφευχθεί οποιοδήποτε πρόβλημα ρευστότητας και διευκρίνισε ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες, 6 δισεκατομμύρια δολάρια και χρυσός που θα ισοδυναμεί σε 3 δισεκατομμύρια σε ρευστότητα θα δοθούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, σημειώνοντας στο Twitter ότι το υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και άλλοι θεσμοί λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Το «θαύμα» του Ερντογάν χτίστηκε στο δανεισμό

Ωστοσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι ακομα και αν για πολλά χρόνια ο Ρ. Ερντογάν θεωρήθηκε τύχη για την Τουρκία και από τις αγορές και από διάφορες χώρες που θεωρούνται οικονομικές δυνάμεις. Από το 2002 μέχρι και το ξέσπασμα της κρίσης, υπό την αιγίδα του Ερντογάν το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Τουρκίας αυξανόταν σχεδόν κατά 6% ετησίως με αποτέλεσμα η τουρκική οικονομία να είναι σήμερα κατά 135% μεγαλύτερη απ’ ό, τι πριν. Η ανάπτυξη αυτή όμως σήμερα μετατρέπει την οικονομία της χώρας σε «φούσκα», καθώς χτίστηκε με χρέος. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2011, το συνολικό χρέος όλων των οικονομικών τομέων της χώρας αυξήθηκε κατά περίπου 50% του ΑΕΠ.

Υποχωρεί το ευρώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε το ευρώ έμεινε ανεπηρέαστο από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, αφού στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,25% και διαμορφώνεται στα 1,1383 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα125,498 γεν, στο 0,8932 με τη στερλίνα και στο 1,4971 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,49% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 110,249 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση 0,25% και διαμορφώνεται στα 1,2744 δολάρια.