Aντιμέτωποι με κατηγορίες όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως, έκθεση σε κίνδυνο και παράβαση καθήκοντος, κινδυνεύουν να βρεθούν ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής αλλά και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι συνεχίζεται και αναμένεται ακόμη και στο τέλος του μήνα να υπάρξουν οι πρώτες κλήσεις ως ύποπτοι. 

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» από μαρτυρίες προκύπτει πως η ηγεσία της Πυροσβεστικής ενημερώθηκε εγκαίρως για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς και για το ότι κατευθυνόταν ανεξέλεγκτη προς το Νέο Βουτζά, αλλά δεν έστειλε τον απαιτούμενο αριθμό δυνάμεων για την ανακόψει.

Όπως λένε μάρτυρες που κατέθεσαν, η φωτιά υποτιμήθηκε με αποτέλεσμα να μη δοθεί η απαραίτητη προσοχή στα πρώτα λεπτά και πριν πάρει διαστάσεις.

Μυστήριο καλύπτει επίσης αναφορές πυροσβεστών στο έδαφος για πρόβλημα στην επικοινωνία με το ελικόπτερο τύπου Έρικσον, με συνέπεια οι ρίψεις νερού σε Νέο Βουτζά και Μάτι να μη βρίσκουν στόχο.

Η ηγεσία της Πυροσβεστικής πάντως διαψεύδει ότι υπήρξε πρόβλημα στην επικοινωνία με τους πιλότους. Σε κάθε περίπτωση οι εισαγγελείς διαθέτουν υλικό από ηλεκτρονικές επικοινωνίες και γραπτά μηνύματα SMS.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από τις μέχρι τώρα καταθέσεις προκύπτουν πολλά στοιχεία που στοιχειοθετούν ποινικές ευθύνες παραγόντων της αυτοδιοίκησης αλλά και στελεχών του κρατικού μηχανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι στο στόχαστρο μπαίνουν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που είχαν τον συντονισμό εκείνη την ημέρα, όσοι βρέθηκαν στο πεδίο της φωτιάς καθώς και άνθρωποι από την Περιφέρεια και την Αυτοδιοίκηση που δεν πήραν τις σωστές αποφάσεις.

Αγνωστο είναι τι θα συμβεί και με τους αστυνομικούς που εκείνη την τραγική ημέρα έδωσαν τις εντολές και επιχείρησαν να συντονίσουν.