Η χρήση του αντηλιακού είναι επιβεβλημένη τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο πόσο σίγορες είστε ότι το φοράτε σωστά; Ακόμη και εκείνες, που είναι ενημερωμένες για τους κινδύνους από την υπέρυθρη ακτινοβολία και τηρούν τους κανόνες της αντηλιακής προστασίας μπορεί να κάνουν βασικά λάθη κατά την χρήση του αντηλιακού.

Ποια είναι αυτά;

Εχουμε και λέμε:

  • Χρησιμοποιείτε το αντηλιακό που σας έμεινε από πέρυσι. Στα αντιηλιακά, η ημερομηνία λήξης έχει σημασία, αφού τα συστατικά τους χάνουν τη δράση τους, με αποτέλεσμα η προστασία που προσφέρουν να μειώνεται. Επιπλέον, ένα ανοιγμένο μπουκάλι μπορεί να μολυνθεί με μικρόβια. Κατά την αγορά λοιπόν να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και αφού ανοιχτεί να διαβάζετε προσεχτικά πως πρέπει να το διατηρήσετε (π.χ. στο ψυγείο κ.ά.).
  • Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε όση ποσότητα χρειάζεστε προκειμένου να καλύψετε όλο το σώμα σας. Γνωρίζετε ότι το αντηλιακό πρέπει να μπαίνει μισή ώρα, τουλάχιστον, πριν βγείτε στον ήλιο, αλλά ξεχνάτε να το ανανεώσετε.
  • Το κολύμπι, ο ιδρώτας και το σκούπισμα με την πετσέτα αφαιρούν το αντηλιακό που βάζετε, οπότε να θυμάστε να το ανανεώνετε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Βάζετε αντηλιακό μόνο όταν έχει ήλιο. Επειδή έχει σύννεφα και δεν βλέπετε τον ήλιο δεν σημαίνει ότι οι ακτίνες UV δεν σας επηρεάζουν.
  • Μετράτε τον δείκτη προστασίας του αντηλιακού, αλλά ξεχνάτε να ελέγξετε τον αντίστοιχο δείκτη που έχει το make up σας. Οι πούδρες και το make up, είναι καλό να έχουν δείκτη SPF, αλλά η προστασία που προσφέρουν δεν είναι ίδια με το αντηλιακό προσώπου.
  • Επιπλέον, το αντιηλιακό το ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Πιστεύετε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το SPF, τόσο το καλύτερο. Καλό είναι η έκθεση στον ήλιο να γίνεται με αντιηλιακό που έχει δείκτη τουλάχιστον 30 σύμφωνα με τους ειδικούς, το οποίο όμως πρέπει να ανανεώνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
  •  Να θυμάστε ότι κάθε βλαβερή έκθεση στον ήλιο προστίθεται στην προηγούμενη, και να φροντίζετε να μένετε μακριά από τον ήλιο τις ώρες που είναι πιο δυνατός (δηλαδή από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι), να φοράτε γυαλιά, καπέλο και να κάθεστε κάτω από ομπρέλα.