Την εκτίμηση ότι η ανείπωτη τραγωδία συνέβαλε ώστε η κοινωνία να αποκτήσει συνειδητότητα σε ό, τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τις αρμόδιες αρχές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι για λόγους σεβασμού προς τα θύματα, η χώρα πρέπει να μείνει πολιτικά και οικονομικοκοινωνικά σταθερή και να μην υπάρξουν τακτικισμοί και αιφνιδιασμοί.

Πρόσθεσε ότι πλέον είναι πιο ώριμο από ποτέ «δυστυχώς πάνω στο λίπασμα της τραγωδίας» να αλλάξει η κατάσταση που αφορά την δόμηση, «αλλιώς θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας», παραδεχόμενος ότι «θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη τόλμη» στο ζήτημα των κατεδαφίσεων.

Αναφερόμενος στον ειδικό λογαριασμό για τους πυρόπληκτους, είπε ότι έχουν συγκεντρωθεί 36,5 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα ή και περισσότερα είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν ιδιώτες, με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή η κυβέρνηση, για συγκεκριμένες δράσεις.

Κάλεσε δε όσους οργανώνουν συναυλίες για την συγκέντρωση χρημάτων, να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην όποια δράση.

Αναφερόμενος στην στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βούτσης επανέλαβε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για συγκεκριμένα συμφέροντα που εξωθούν τη ΝΔ σε στείρα κριτική.

Σε ό, τι αφορά την οικονομία, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην σημασία της ασφαλούς εξόδου από τα μνημόνια, βοηθούντων του τουρισμού και της μείωσης της ανεργίας και χαρακτήρισε ως θετικό μήνυμα την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch.

Επίσης, σημείωσε ότι την 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός και στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος ώστε να είναι σαφής σε όλα τα ζητήματα που άπτονται αυτού και πρόσθεσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια θα φέρει αλλαγή που θα είναι κατανοητή από τους πολίτες, με μέτρα που θα δώσουν ανακούφιση, αλλά και ελπίδα για το άμεσα προσεχές μέλλον.

Εξάλλου, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος για πρόωρες εκλογές, ενώ σχετικά με τον ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ανέφερε ότι είναι πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αν και πότε θα πραγματοποιηθεί.