Την αντικατάσταση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά, αποφάσισε, αιφνιδίως, την Παρασκευή η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, εν μέσω του «ψυχρού πολέμου» που μαίνεται μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις ελλήνων και ρώσων διπλωματών. Για προκήρυξη της θέσης μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών» σημείωσε πηγή στο πρακτορείο Sputnik, κάνοντας λόγο για άμεση ανάκληση του κ. Φρυγανά.

Οπως αναφέρει η εν λόγω πηγή, ο κ. Φρυγανάς αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα και άλλος πρεσβευτής να αποσταλεί στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως έχει προκηρυχθεί η θέση του πρεσβευτή μαζί με άλλες, ωστόσο η αντικατάσταση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φρυγανά, σημειώνοντας πως δεν υφίσταται θέμα ανάκλησης.

Ερωτήματα για την απόφαση του ΥΠΕΞ

Η εσπευσμένη, πάντως, προκήρυξη της θέσης του πρεσβευτή στη Μόσχα προκαλεί ερωτήματα, όπως για ποιο λόγο κυκλοφόρησε η συμπληρωματική προκήρυξη για κάλυψη της θέσης του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα εν μέσω κρίσης στις διμερείς σχέσεις, και γιατί ανακοινώθηκε εκτάκτως, ενώ η θητεία του πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά λήγει κατ’ ελάχιστο τρία χρόνια από τον Μάρτιο του 2016 οπότε τοποθετήθηκε στη Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά τη σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου για τα αντίποινα της Ρωσίας, η οποία κάνει λόγο για «εκδικητική και αυθαίρετη» απέλαση των δύο ελλήνων διπλωματών που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής απομάκρυνσης της Ρωσίας «από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας» των δύο χωρών τα τελευταία 190 χρόνια.

Χαρακτηρίζει αυθαίρετα τα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και διαμηνύει πως η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ της πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Εως την Κυριακή να έχουν φύγει οι έλληνες διπλωμάτες

Στον «πάγο» οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας

Κατά της ρωσικής εμπλοκής στην Ελλάδα η ΕΕ