Δεν θα μπορούσε να πέσει σε χειρότερη περίοδο η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που εξήγγειλαν για σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, αναφέρει η Deutche Welle.

Μετά τους συναδέλφους τους στο Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, τώρα και οι εργαζόμενοι στη Γερμανία ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν αύριο σχεδόν όλες οι πτήσεις από και προς τη Γερμανία, συνολικά 250. Προβλέπεται έτσι λοιπόν σήμερα χάος στα γερμανικά αεροδρόμια. Η απεργία ξεκινά στις 03.00 της Παρασκευής και αναμένεται να τελειώνει την ίδια ώρα το Σάββατο.

Πτήσεις από και προς την Ελλάδα

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ακυρωθούν 400 από τις 2.400 πτήσεις. Απογειώσεις και προσγειώσεις από τα γερμανικά αεροδρόμια θα γίνουν από και προς χώρες, οι εργαζόμενοι των οποίων στην Rynair δεν απεργούν, άρα οι πτήσεις από και προς την Ελλάδα από τη Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν, αν και καλό θα είναι οι επιβάτες να έρθουν σε επικοινωνία με την εταιρεία πριν από την αναχώρηση.

Δεν θα γίνουν πτήσεις από και προς το Βέλγιο, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, και ίσως την Ολλανδία.

Το συνδικάτο πιλότων Cockpit εξέφρασε τη λύπη του προς τους επιβάτες για την αναστάτωση, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα η απεργία στοχεύει την Ryanair, η οποία όμως «δεν δείχνει εποικοδομητική στάση στα αιτήματα του κλάδου για αύξηση αποδοχών και καλύτερες συνθήκες εργασίας».

Αλλά και το συνδικάτο αεροσυνοδών UFO εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον απεργιακό αγώνα. «Στηρίζουμε την απεργία ως ύστατο νόμιμο μέσο για ουσιαστικές παραχωρήσεις». Στήριξη οι εργαζόμενοι βρήκαν και από άλλα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Συνδικάτων έκανε λόγο για καλό σημάδι, που θα στείλει μήνυμα και σε άλλες επιχειρήσεις για το ότι δεν μπορούν τόσο απλά να αγνοούν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

«Απεργία Ryanair, 24 ώρες προστασίας του κλίματος»

Αναλυτές σημειώνουν ότι η Ryanair, που είναι η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρία της Ευρώπης, έφτασε τόσο ψηλά χάρη στους πολύ χαμηλούς ναύλους. Αρα, για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων θα πρέπει να αυξήσει τις αποδοχές τους με συνέπεια την αύξηση των εισιτηρίων.

Μια άλλη επίκαιρη πτυχή, επισημαίνει από την πλευρά της η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου. «Απεργία Ryanair, 24 ώρες προστασίας του κλίματος», τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της.