«Επικοινωνιακές» χαρακτηρίζει η Λαϊκή Ενότητα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, μέσω γραπτής της ανακοίνωσης.

Όπως τονίζει «οι εξαγγελίες Τσίπρα έγιναν για να περιοριστούν, ματαίως βέβαια, οι οδυνηρές συνέπειες της εθνικής τραγωδίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και όχι για να μειωθούν οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις από τις φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές». Προσθέτει δε πως «δεκαοκτώ μέρες μετά την εθνική τραγωδία, ο Τσίπρας συνέχισε τον ολισθηρό επικοινωνιακό δρόμο που ξεκίνησε το βράδυ της 23ης Ιούλη στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής».

Η ΛΑΕ σημειώνει πως θα περίμενε να ακουστούν μέτρα ενίσχυσης των φορέων που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία, «η αποτελεσματικότητα των οποίων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις μνημονιακές πολιτικές περικοπής των προϋπολογισμών τους. Αντί γι’ αυτό ακούσαμε μόνο για σχέδια επί χάρτου λες και τα σχέδια από μόνα τους μπορούν να προστατεύσουν ζωές περιουσίες και περιβάλλον».

Η ΛΑΕ εκτιμά πως «η κυβέρνηση είναι υπόλογη απέναντι στον ελληνικό λαό για όσα δεν έκανε τα 3,5 χρόνια που κυβερνά «όταν μάλιστα η αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ήταν μια από τις κορυφαίες εξαγγελίες της όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Αλλά και τα 500 εκατ. ευρώ που εξήγγειλε χωρίς να πει πότε και πού θα πάνε, δεν είναι τίποτα μπροστά στα 16 δισ. ευρώ που έχουν “υπεξαιρεθεί” από τους δήμους και το ένα δισ. ευρώ που υπεξαιρέθηκε από την πυροσβεστική τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων».

Τέλος η ΛΑΕ θέτει σειρά ερωτημάτων μεταξύ των οποίων εάν «θα ενισχύσει η κυβέρνηση τους κομμένους από τα μνημόνια προϋπολογισμούς του Πυροσβεστικού Σώματος και θα επιστρέψει το 1 δισ. ευρώ που έχει υπεξαιρεθεί, εάν θα επιστρέψει στους δήμους τα 16 δισ. ευρώ παρακρατηθέντα των τελευταίων 8 χρόνων από τη φορολογία των πολιτών, εάν θα αναβαθμίσει και θα ενισχύσει τη δασική υπηρεσία και εάν θα θεσμοθετήσει την επιλογή των ηγεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με αντικειμενικά κριτήρια και κοινοβουλευτική διαδικασία που θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τους»

Καταλήγοντας η ανακοίνωση της ΛΑΕ σημειώνει: «Δυστυχώς, χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αντί η εθνική τραγωδία να αφυπνίσει το σάπιο πολιτικό μνημονιακό κατεστημένο, μπορεί να γίνει αφορμή εκχώρησης καίριων υπηρεσιών του κράτους σε ιδιώτες, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο τόπος μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, τη συγκρότηση ενός πατριωτικού, δημοκρατικού, αριστερού ριζοσπαστικού μετώπου, που θα ανατρέψει τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και θα του επιτρέψει να ανακτήσει την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, βάζοντας την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια πάνω από τα κέρδη».