Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών έπληξε την Πέμπτη το νησί Λομπόκ της Ινδονησίας, σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικής (USGS) με εστιακό βάθος 10 χλμ., τέσσερις ημέρες μετά τη σεισμική δόνηση 6,9 βαθμών η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 164 ανθρώπους, κατά τις τοπικές αρχές.

Ο σημερινός σεισμός έπληξε το βόρειο τμήμα του νησιού, την ίδια περιοχή με αυτόν της Κυριακής. Το ινδονησιακό σεισμολογικό ινστιτούτο εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 6,2 βαθμών.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι είδαν κτίρια να καταρρέουν στο νησί. Πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε πόλεις και κοινότητες του Λομπόκ έχοντας καταληφθεί από πανικό. «Οι άνθρωποι είναι ακόμη υπό το κράτος του σοκ. Ορισμένα κτίρια υπέστησαν επιπλέον ζημιές λόγω της σεισμικής δόνησης», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Αντιμετώπισης των καταστροφών στην Ινδονησία (BNPB).

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην ξηρά και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι.

Ο επίσημος απολογισμός της BNPB ήταν 131 νεκροί, αν και τοπικά μέσα επικαλούμενα ορισμένους Ινδονήσιους αξιωματούχους ανεβάζουν τον αριθμό στους 347. Ο Σουτόπο δεν έδωσε επικαιροποιημένο απολογισμό λέγοντας μόνο στο πρακτορείο Ρόιτερς πως «σημειώθηκε μεγάλη αύξηση».