Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποια από εσάς που δεν έχει πει κάποια στιγμή σε κάποια φίλη «ζηλεύω» με κάποια αφορμή. Ωστόσο αυτή η απλή αναφορά, που συνήθως χρησιμοποιείται καθ’ υπερβολή για να δείξει ότι ένα νέο, μια κατάσταση ή ένα αντικείμενο είναι όντως εξαιρετικό, δεν ισχύει για όλους. Υπάρχουν άτομα, που μπορεί να βρίσκονται πολύ κοντά μας, ακόμη και στον φιλικό, επαγγελματικό ή συγγενικό χώρο, που διακατέχονται από αυτό το ύπουλο συναίσθημα, και συνειδητά συχνά πυκνά σαμποτάρουν τις επιτυχίες σας, σας κακολογούν μπροστά στα μάτια σας και σας στήνουν τρικλοποδιές με τις συμβουλές τους, μεταφέροντάς σας κάτι από το «δηλητήριο» που κουβαλούν μέσα τους με όσα σας λένε.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ανάλογα με το πρόσωπο, που σας έχει κάνει στόχο ζήλιας, μπορείτε πριν το βγάλετε από τη ζωή σας, να πραγματοποιήσετε μια συζήτηση μαζί του, ώστε να κατανοήσετε τους λόγους αυτής της συμπεριφοράς. Κυρίως εάν υπάρχει κάποια περίπτωση αυτό το άτομο να μπορέσει να τιθασεύσει το πράσινο τερατάκι της ζήλιας, που την έχει κυριεύσει.

Τώρα εάν το συναίσθημα αυτό αφορά εσάς, και για παράδειγμα τον σύντροφό σας δεν έχετε παρά να προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε ώστε μην λειτουργεί καταστροφικά για τη σχέση σας.

Αναγνωρίστε το συναίσθημα και αναρωτηθείτε γιατί σας συμβαίνει αυτό. Αν βρείτε την πραγματική αιτία που ενδεχομένως να βρίσκεται σε προηγούμενες τραυματικές εμπειρίες, ή να οφείλετε σε έλλειψη αυτοπεποίθησης, μπορείτε να εστιάσετε στον εαυτό σας και στο πως θα μπορέσετε να βελτιωθείτε αντί να επηρεάζεστε αρνητικά.

Εάν δεν έχετε κάποια απτά δείγματα που να σας μεγεθύνουν αυτό το συναίσθημα, και η σχέση σας στηρίζεται στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και την αγάπη, μιλήστε με το σύντροφό σας και βρείτε μαζί λύσεις στα τυχόν προβλήματα που σας απασχολούν.

Ετσι ή αλλιώς εστιάστε στα θετικά, κάθε φορά που ζηλεύετε, και εκτιμήσετε αυτά που έχετε. Πάρτε βαθιές ανάσες και πριν αρχίσετε τις παράλογες σκέψεις και αντιδράσεις προσπαθήστε να διώξετε αυτό το συναίσθημα από το μυαλό σας και την καθημερινότητά σας.

Οσο αποστασιοποιείστε από το συναίσθημα της ζήλιας, τόσο την αντιμετωπίζετε καλύτερα έως ότου εξαφανιστεί.