Τη μπάλα στο γήπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις φιέστες πάνω από τα καμένα. Η επιχείρηση «σβήστε τις φλόγες από το Μαξίμου, προστατέψτε τον πρωθυπουργό» είναι σε πλήρη εξέλιξη και αποδείχθηκε περίτρανα και στη σημερινή ομιλία του.

Παρά το γεγονός ότι «αποδοκίμασε» τους επικοινωνιακούς χειρισμούς, ουσιαστικά τράβηξε για άλλη μια φορά το χαρτί που ξέρει να παίζει καλά. Δηλαδή υποσχέσεις για ανατροπές των παλαιών παθογενειών, μεγαλόπνοα σχέδια που εμφανίζονται από το πουθενά ενώ 3,5 χρόνια τώρα δεν εφαρμόζονταν και φυσικά η μπάλα στην εξέδρα για τις ευθύνες που υπάρχουν.

Με τη σύσταση «ανεξάρτητης» επιτροπής υπό τον Γερμανό καθηγητή Γκέοργκ Γκόλνταμερ ουσιαστικά ο πρωθυπουργός βάζει στις καλένδες την υπόθεση «ουσιαστικές πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Και φυσικά η λέξη «συγγνώμη» δεν ακούστηκε και πάλι διότι είναι μια απλή λεκτική ακροβασία…

Αν κρίνουμε από τις ανεξάρτητες επιτροπές που έχει φτιάξει κατά καιρούς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (π.χ. τι έγινε εκείνη η περίφημη επιτροπή για τη διαχείριση του χρέους;) τότε τα συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά από μήνες και αφού πιθανότατα να έχουν προκύψει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας με όλα όσα είπε, και αποκρούοντας την πρόταση για προκήρυξη εκλογών, ουσιαστικά θέλει να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Ποντάρει στο ατού της επικοινωνίας, το οποίο για 15 ημέρες είχε χάσει, συνεχίζει την αντεπίθεσή του προκειμένου να ξεγλιστρήσει από τα σχοινιά που βρέθηκε κι ελπίζει σε αλλαγή του κλίματος με τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει.

Αφενός με την ανακοίνωση σαρωτικού ανασχηματισμού σε κυβέρνηση και κόμμα, ίσως πολύ σύντομα για να εκμεταλλευτεί το timing, και αφετέρου με τη μίνι φιέστα που θα στήσει (πιθανότατα στο Καστελόριζο ή στο Ζάππειο) για να ανακοινώσει το τέλος των μνημονίων.

Ωστόσο, ακόμη και οι μεγαλόστομες ανακοινώσεις του πολύ δύσκολα μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα και εθνικές καταστροφές.

Αλλωστε, έχει διαρραγεί πλήρως η σχέση της κυβέρνησης με την κοινωνία, όχι μόνο λόγω της ανεπάρκειας στην τραγωδία στο Μάτι, αλλά και σε μια σειρά άλλων θεμάτων, όπως η διαχείριση της κατάστασης σε μια άλλη τραγωδία, στη Μάντρα, το Μακεδονικό και όσα οι πολιτικές προεκτάσεις της με τον Καμμένο να εκβιάζει, τα ελληνοτουρκικά, η φυλάκηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών και η σοβαρή κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από την ομιλία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πολλά.

Γιατί τώρα;

Το πρώτο φυσικά είναι γιατί δεν έφτιαχνε αυτήν την αυτόνομη και πανίσχυρη Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών νωρίτερα; Επρεπε να «θυσιαστούν» 93 και πλέον άνθρωποι για να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι η Πολιτική Προστασία ήταν ένας ακόμη κρατικοδίαιτος και ανεπαρκής φορέας;

Στη θέση του γενικού γραμματέα είχε οριστεί ο Γιάννης Καπάκης, ένας πολιτικός φίλος του Κοτζιά και του Τόσκα; Αν ήθελαν να μάθουν τι ισχύει στη γραμματεία γιατί δε ρωτούσαν τόσα χρόνια; Γιατί δεν έλυναν τις παθογένειες του συστήματος νωρίτερα από την τραγωδία στο Μάτι;

Αλλά ακόμη και σήμερα, με την επιλογή του κ. Ταφύλλη στη θέση του επικεφαλής της νέας Υπηρεσίας (η οποία θα διαχειριστεί τεράστια κεφάλαια και θα έχει μεγάλη δύναμη) δεν δίνεται ένα μήνυμα ότι το Μαξίμου θα ελέγχει τα πάντα;

Ο κ. Ταφύλλης δεν είναι κάποιος ανεξάρτητος, ειδικός ο οποίος δε δέχεται να είναι εξαρτημένος. Κομματικό στέλεχος είναι, του… βαθέως ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα, επομένως πόση ανεξαρτησία μπορεί να έχει αυτή η νέα υπηρεσία;

Εκτός κι αν ο Ταφύλλης είναι μεταβατικός μέχρι να βρεθεί άλλος ειδικός…

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας οι δεσμευμένοι πόροι από την ΕΤΕπ, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσουν συνολικά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Το ερώτημα είναι πώς βρέθηκαν μέσα σε λίγες ημέρες πόροι και δεσμεύτηκαν. Δεν είναι 10 ή 20 εκατ. αλλά είναι μισό δις ευρώ. Δεν θα μπορούσε να βρεθεί το σχετικό κονδύλι που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να λυθούν σοβαρά προβλήματα στην Πολιτική Προστασία ή στην Πυροσβεστική;

Ακόμη και η επιλογή του καθηγητή Γκέοργκ Γκόλνταμερ μοιάζει προειλημμένη μιας και εντελώς τυχαία βρέθηκε από το ΑΜΕ πριν από λίγες ώρες και έδωσε εκτενή συνέντευξη τύπου για τη φωτιά στο Μάτι.

Στη συνέντευξη αυτή μάλιστα είχε κάνει και προτάσεις για το ποιοι θα στελεχώσουν την επιτροπή, προτού καν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την πρόθεσή του.

Πλήρης συμφωνία με Τσίπρα

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση: Ερ.: Τι πρέπει να γίνει δηλαδή τώρα, η απάντηση είναι:

«Η σημαντικότερη πρότασή μου είναι μου να γίνει ένα στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και να εκπονηθεί ένα εθνικό, «ολιστικό σχέδιο» για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστροφών όπως στο Μάτι. Ελάχιστες χώρες έχουν, αλλά αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση. Η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, να λάβει υπόψη τις αλλαγές στην κοινωνία, το περιβάλλον, τις χρήσεις γης, το κλίμα. Πρέπει να αποφασίσει συλλογικά τι πρέπει να γίνει. Διαθέτει επαρκή αριθμό εξαιρετικών επιστημόνων, όπως τον κ. Γ. Ξανθόπουλο, τον Γιώργο Ευτυχίδη, στέλεχος του Κέντρου Μελετών και Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ), τον Ιωάννη Μητσόπουλο, καθηγητή στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης (ΑΤΕΙ), ή τον Γιώργο Μαλλίνη, επίκουρο Καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό όπως εμείς, είμαστε πάντα στη διάθεση σας και δεν θα κοστίσει τίποτα, θα το κάνουμε από αίσθηση ευθύνης».

Ο καθηγητής που τόσες φορές ανέφερε το όνομά του ο κ. Τσίπρας είχε προσληφθεί αρκετά νωρίτερα από τις ανακοινώσεις.

Ολως τυχαίως; Στη συνέντευξη αυτή ταυτίζεται πλήρως με τη γραμμή της κυβέρνησης, ότι δεν μπορούσε να γίνει τίποτε με την πυρκαγιά. Ότι έφταιγαν οι ισχυροί άνεμοι και η πολεοδομική αναρχία κι ότι η εκκένωση δεν μπορούσε να γίνει διότι έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα η φωτιά

Επί της ουσίας ένας καθηγητής, ειδικός στις φωτιές που έρχεται να αναλάβει μια ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης της υπόθεσης, έχει ήδη αθωώσει τους πάντες και κυρίως την κυβέρνηση.

Αφού δεν μπορούσε να κάνει τίποτε ούτε η Πυροσβεστική, ούτε η Αστυνομία, ούτε η Περιφέρεια, ούτε κανείς άλλος υπεύθυνος η τραγωδία στο Μάτι ουσιαστικά θα μείνει ατιμώρητη. Θα φταίει, σύμφωνα με τον Γερμανό φίλο καθηγητή, ο στρατηγός άνεμος, η κλιματική αλλαγή και τα αυθαίρετα.

Πολύ περίεργες συμπτώσεις και ταυτίσεις, ειδικά από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μίλησε για δεύτερη φορά για «πιθανά» (επομένως όχι βέβαια) λάθη, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ένα ακόμη… μαχαίρι στο κόκαλο που δεν θα φτάσει ποτέ.

Και που η τιμωρία για όσα έγιναν με τους 93 νεκρούς θα περιοριστεί στις μέχρι τώρα «Ιφιγένειες», δηλαδή τον Τόσκα, τον Καπάκη, τον Τσουβάλα και τον Τερζούδη.