Η πολιτεία Ούταρ Πραντές στη βόρεια Ινδία έχει ξεκινήσει ελέγχους σε όλα τα καταφύγια για παιδιά, αφού 23 κορίτσια και αγόρια διασώθηκαν έπειτα από επιδρομή σε ένα καταφύγιο οι ιδιοκτήτες του οποίου τα εξέδιδαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Βασιζόμενη στις πληροφορίες που έλαβε από ένα 13χρονο κορίτσι, το οποίο κατάφερε να δραπετεύσει από το καταφύγιο αυτό που βρίσκεται στην πόλη Ντεόρια, η αστυνομία διάσωσε 20 κορίτσια και τρία αγόρια από εκεί.

«Το παιδί που μας έδωσε τις πληροφορίες μάς είπε ότι τα κορίτσια έφευγαν μέσα σε αυτοκίνητα τη νύχτα και επέστρεφαν κλαίγοντας το πρωί», δήλωσε ο Νταγιαράμ Σινγκ Γκάουρ, αξιωματικός της αστυνομίας της Ντεόρια που ερευνά την υπόθεση.

Αξιωματούχοι σε ολόκληρη την πολιτεία Ούταρ Πραντές έχουν λάβει οδηγίες να ελέγξουν τις συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα καταφύγια για παιδιά, δήλωσε η Ρίτου Μπαχούγνκα Τζόσι, η υπουργός της πολιτείας αρμόδια για τις Γυναίκες και τα Παιδιά.

Η επιδρομή στο καταφύγιο αυτό έγινε μερικές εβδομάδες αφού η αστυνομία διέσωσε 29 κορίτσια από ένα καταφύγιο στη γειτονική πολιτεία Μπιχάρ και συνέλαβε 10 ανθρώπους που κατηγορούνται για διάφορα εγκλήματα, περιλαμβανομένου του βιασμού.

Η Μανέα Γκάντι, υπουργός της Ινδίας αρμόδια για τις Γυναίκες και τα Παιδιά, δήλωσε στην εφημερίδα The Indian Express σήμερα ότι ζήτησε να ερευνηθούν τα καταφύγια παιδιών σε όλη τη χώρα μέσα σε διάστημα 60 ημερών.

Η ινδική Εθνική Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Παιδιών εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 7.300 καταφύγια στη χώρα, στα οποία διαμένουν περίπου 230.000 παιδιά. Περίπου 1.300 από αυτά τα καταφύγια δεν είναι καταγεγραμμένα στις αρχές, γεγονός που σημαίνει ότι λειτουργούν παράνομα χωρίς εποπτεία.

Το καταφύγιο στην Ντεορια λειτουργούσε χωρίς άδεια για περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι κακοποιήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο σε αυτά τα καταφύγια, σύμφωνα με την Άσα Μπαζπάι, καθηγήτρια νομικής στο Ινστιτούτο Τάτα για τις Κοινωνικές Επιστήμες στο Μουμπάι, η οποία ερεύνησε τα κέντρα αυτά στην πολιτεία Μαχαράστρα.

«Η ιστορία είναι παρόμοια σε πολλά καταφύγια», εξήγησε. «Στα κέντρα που επισκέφθηκα τα παιδιά ήταν θύματα εκμετάλλευσης».

Σύμφωνα με τον Γκάουρ, οι δύο υπεύθυνοι του καταφυγίου στην Ντεόρια συνελήφθησαν, ενώ διεξάγονται έρευνες για να εντοπιστούν όσοι πλήρωναν το καταφύγιο για να εκμεταλλεύονται σεξουαλικά τα κορίτσια.