Ενας από τους σπουδαιότερους σεφ των τελευταίων δεκαετιών, ο επονομαζόμενος και «σεφ του αιώνα», Ζοέλ Ρουμποσόν, έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο.

Επασχε από καρκίνο στο πάγκρεας κι έκανε θεραπείες τον τελευταίο χρόνο.

Ήταν για χρόνια ο σεφ με τα περισσότερα αστέρια Michelin στον κόσμο και ήταν γνωστός για τις καινοτομίες του στην κουζίνα.

«Για να μιλήσουμε για τον Ζοέλ Ρομπουσόν ως μάγειρα είναι λίγο σαν να λέμε τα αυτόνητα: ότι δηλαδή ο Πάμπλο Πικάσο είναι ζωγράφος, ο Λουτσιάνο Παβαρότι τραγουδιστής, ο Φρεντερίκ Σοπέν πιανίστας» , έγραψε η Πατρίτσι Γουέλς, συγγραφέας του βιβλίου μαγειρικής «L’Atelier de Joel Robuchon»

Σχολιάζοντας την απώλεια του Ρομπουσόν ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό τον περιέγραψε στο Twitter ως «οραματιστή» που «θα συνεχίσει να εμπνέει τη νέα γενιά των σεφ».

Ονομάστηκε «Σεφ του Αιώνα» το 1989 από τον διάσημο κατάλογο εστιατορίων Gualt Millau. Είχε πάνω από δέκα γκουρμέ εστιατόρια σε τρεις ηπείρους, από το Τόκιο, την Μπανγκόγκ και τη Σαγκάη, μέχρι το Μονακό και το Λας Βέγκας κι ήταν γνωστός για τη συνεχή του καινοτομία, την τελειομανία του, τη χρήση λίγων σχετικά υλικών και την αποχή του από τις ακρότητες της γαλλικής nouvelle cuisine.

Ο Ζοέλ Ρομπουσόν στο παγκόσμιο συνέδριο Γαστρονομίας «Tokyo Taste» στην Ιαπωνία το 2009 (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Καταξιώθηκε στο ρεστοράν του, το Jamin στο Παρίσι, στις αρχές της δεκαετίας του 1980 κι ήταν ο μέντορας γνωστών σεφ όπως ο Ερίκ Ριπέρ και ο Γκόρντον Ράμσεϊ.