Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sputnik. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρέσβης κλήθηκε στο ρωσικό ΥΠΕΞ προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις «μη φιλικές ενέργειες της Αθήνας» κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων, όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα την απέλαση των δύο διπλωματών.

Σε ανακοίνωσή του ρωσικού υπουργείου, αναφέρεται ότι ο πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υποβάλλοντας υπόμνημα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες έγινε γνωστό στον Ελληνα πρέσβη ότι η κίνηση της Αθήνας ήταν προβοκατόρικη και πώς η Μόσχα θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Και πριν περάσει λίγη ώρα έγιναν γνωστά και τα αντίποινα της Μόσχας η οποία άφησε να περάσει το πένθος στην Ελλάδα και έδωσε την απάντησή της για τις απελάσεις Ρώσων από τη χώρα μας με την κατηγορία της ανάμειξης στην υπόθεση του Μακεδονικού.

Στα ρωσικά αντίποινα περιλαμβάνονται απελάσεις και απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα διπλωματικών στελεχών, κατ΄αναλογία των μέτρων που είχε λάβει η Αθήνα τον περασμένο Ιούλιο.

Ειδικότερα, οι Ρώσοι διώχνουν τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας και τον υπεύθυνο επικοινωνιών της ελληνικής πρεσβείας, ενώ απαγορεύουν την είσοδο στη Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του υπουργού, Γιώργου Σακελλαρίου.

Τι είχε γίνει

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα είχε προχωρήσει στην απέλαση δύο ρώσων διπλωματών οι οποίοι φέρεται να έχουν αναμιχθεί παρασκηνιακά σε προσπάθειες παρέμβασης σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, όπως στο Μακεδονικό.

Από τη στιγμή που ήρθε στο φως η υπόθεση με την απέλαση των δύο ρώσων διπλωματών, η Μόσχα πέρασε στην αντεπίθεση, με την ελληνική πλευρά, αφού προηγουμένως είχε προχωρήσει σε σειρά επιθετικών ανακοινώσεων, να επιχειρεί να πέσουν οι τόνοι.

Το περιστατικό, πάντως, έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, η οποία κορυφώθηκε με την αναβολή της επίσκεψης του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ελληνική πρωτεύουσα, και την ανακοίνωση των απελάσεων ελλήνων διπλωματών σήμερα.