Την παραίτησή του στον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη υπέβαλε την Δευτέρα ο Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης μία μέρα μετά την ανακοίνωση των παραιτήσεων των αρχηγών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σωτήρη Τερζούδης και της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνου Τσουβάλα, με φόντο τις φονικές πυρκαγιές της Αττικής και τα μελάνα σημεία διαχείρισης της κρίσης τις πιο κρίσιμες ώρες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καπάκης συναντήθηκε το πρωί της Δευτέρας με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη και υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή. Νέος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ορίστηκε ο Γιάννης Ταφύλλης, ο μέχρι σήμερα διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας.

Η νέα αυτή εξέλιξη ήταν από πολλούς αναμενόμενη, αφού όλα τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την τύχη των επιτελικών προσώπων στη διαχείριση της των φονικών πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική, ενώ ιδιαίτερο ήταν το ενδιαφέρον για τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, ο οποίος για τους χειρισμούς του την ημέρα της καταστροφής, αλλά και την «εξαφάνισή» του μετά την ανείπωτη τραγωδία, βρέθηκε και αυτός στο στόχαστρο έντονης κριτικής.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εν λόγω αποφάσεις έρχονται μερικές ημέρες μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, σε μία απόπειρα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα πυρά της αντιπολίτευσης γύρω από το ζήτημα διαχείρισης της κρίσης που προκάλεσε η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική της 23ης Ιουλίου.