Τα στόματα ανοίγουν και οι αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως δημιουργούν έναν ογκώδη φάκελο με τον οποίο θα ασχοληθούν εκτενώς οι ανακριτές. Όχι απλά διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά εγκληματικές αμέλειες έφεραν την τραγωδία στο Μάτι. Και ειδικά η περίπτωση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, το πώς έδρασαν και πώς θα μπορούσαν να δράσουν εκείνη την κρίσιμη στιγμή, πρέπει να γίνει αντικείμενο έρευνας από τις δικαστικές αρχές.

Οι καταγγελίες είναι πολλές, όχι μόνο για το λάθος που έγινε με την εκτροπή της κυκλοφορίας προς το Μάτι, αλλά και με το πόσο έτοιμοι ήταν οι αστυνομικοί να αντιμετωπίσουν όλο αυτό μέγα ζήτημα που προέκυψε με τις πυρκαγιές.

Διάλυση

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταθέτει εκπρόσωπος της ΠΟΑΣΥ για τις πρώτες δραματικές στιγμές της πυρκαγιάς στο Μάτι λέγοντας – μεταξύ άλλων – ότι οι αστυνομικοί που βρισκόντουσαν στο σημείο επιχειρούσαν στα «τυφλά», λειτουργούσαν αυτοβούλως καθώς δεν λειτουργούσαν οι ασύρματοι, ενώ δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τους δρόμους που τους υποδείκνυαν κάτοικοι επειδή δεν δούλευαν τα GPS στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

Μιλώντας στην τηλεόραση του epsilon ο συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ Γιώργος Βαχλιώτης συγκλονίζει με τις περιγραφές για τις πρώτες ώρες της φονικής πυρκαγιάς και καρφώνει Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία. «Δεν είχαμε ενημέρωση από το κέντρο προς τα που κατευθύνεται η φωτιά ώστε να μην εγκλωβιστούμε αλλά και βοηθήσουμε στον απεγκλωβισμό όσων κινδύνευαν» τονίζει ο κ. Βαχλιώτης για να προσθέσει.

«Όλες οι δυνάμεις που ήταν στο σημείο λειτουργούσαν αυτοβούλως. Πηγαίναμε από σπίτι σε σπίτι για να δούμε αν υπήρχε κόσμος. Κάποια στιγμή μας κύκλωσε η φωτιά και σωθήκαμε τελευταία στιγμή» θυμάται ο συνδικαλιστής της ΠΟΑΣΥ που βρέθηκε στον τόπο της τραγωδίας.

Όπως τόνισε, έφτασε στο σημείο πέντε λεπτά πριν τις έξι το απόγευμα της 23ης Ιουλίου. «Στις 5.55 που φτάσαμε στο σημείο δεν λειτουργούσαν οι ασύρματοι. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη αυτό» ανέφερε .

Όσο αφορά στον εξοπλισμό που είχαν οι αστυνομικοί στη διάρκεια της πυρκαγιάς σημειώνει: «Δεν είχαμε ούτε μάσκες μίας χρήσης. Δεν δούλευε το GPS στα υπηρεσιακά αυτοκίνητα». Σχετικά με τον συντονισμό, είπε ότι δεν υπήρχε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βρέθηκε κάποιος από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή την Περιφέρεια για να συντονίσει την προσπάθειά μας. Συνεννοούμασταν μέσω κινητών και φωνάζοντας.

Ξέραμε για νεκρούς

Ο αστυνομικός διαψεύδει και τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που έλεγαν ότι δεν ήξεραν ή ότι είχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, όπως ο Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Βαχλιώτης ήταν ξεκάθαρος: «Γύρω στις 10 το βράδυ, αφού απεγκλωβίζαμε άτομα κινηθήκαμε στο Μάτι. Στις 10:15 το βράδυ βρήκαμε 7 νεκρούς και ειδοποιήσαμε». Δηλαδή 1,5 ώρα πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων γνώριζαν και ο πρωθυπουργός και οι υπόλοιποι για την ύπαρξη πολλών νεκρών.