Επιφυλακτικό κλίμα επικρατεί σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι φόβοι για κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας αντιστάθμισαν τη θετική επίπτωση από την παρέμβαση των κινεζικών αρχών την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να ενισχυθεί το νόμισμα της χώρας.

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης εξαπέλυσαν σήμερα μια ασυνήθιστα οξεία επίθεση κατά των εμπορικών πολιτικών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, λέγόντας ότι δεν θα πετύχει ο εμπορικός «εκβιασμός» του Τραμπ. Προσπάθησαν επίσης να διαβεβαιώσουν τους επενδυτές για την ισχύ της κινεζικής οικονομίας καθώς η διαμάχη των τελευταίων μηνών έχει δημιουργήσει τριγμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει κλιμακώσει τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία.

Ύστερα από την αρχική τους άνοδο, οι ασιατικές μετοχές υπέκυψαν στις πιέσεις, με τις κινεζικές μετοχές να υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος. Ο κινεζικός δείκτης των blue chips και ο σύνθετος δείκτης SSE της Σανγκαής υποχώρησαν πάνω από 1%.

Μικτή ήταν η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,06%, ενώ ο γερμανικός DAX κατά 0,34% και ο γαλλικός CAC 40 ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος, με οριακή πτώση 0,02%.

Τις πιέσεις στις γερμανικές μετοχές επέτεινε η μεγαλύτερη πτώση στις γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες εδώ και σχεδόν 18 μήνες.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, υποχώρησε κατά 0,08%.

Η παρέμβαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει την υποχρέωση τήρησης ελάχιστων αποθεματικών για τα προθεσμιακά συμβόλαια ξένου συναλλάγματος είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα του να ανακόψει την πτώση του γιουάν.

Στις αγορές εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου στο 6,8562, αλλά απέχει από το χαμηλό επίπεδο του 6,91 που σημείωσε την περασμένη εβδομάδα. Το γιουάν υπήρξε ένα από τα βασικά θύματα της εμπορικής διαμάχης, με πολλούς επενδυτές να εικάζουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας ήθελε να υποτιμηθεί το γιουάν προκειμένου να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος από τους αμερικανικούς δασμούς.

Ο δείκτης δολαρίου, που ευνοείται όταν οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια, ενισχύθηκε 0,2% στο 95,291 κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων. Το ευρώ υποχώρησε στο 1,155 δολάριο.

Η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό 11 μηνών καθώς φαίνονται να ενισχύονται οι φόβοι ότι η Βρετανία μπορεί να βγει από την ΕΕ χωρίς μια εμπορική συμφωνία. Ο Βρετανός υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι οι πιθανότητες να φύγει η Βρετανία από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία είναι 60-40.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο σήμερα καθώς η κυβέρνηση του Τραμπ ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει την αδασμολόγητη πρόσβαση της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά, μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τουρκικές εισαγωγές αξίας 1,66 δισεκ. δολαρίων. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε νωρίτερα στις 5,18 λίρες ανά δολάριο ενώ στις 12:41 διαμορφώθηκε στις 5,1750 λίρες.