Η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της Αγγλίας, η Τσάμπιονσιπ, κρύβει μία ιδιαίτερη μαγεία για τους σημερινούς 50άρηδες που μεγάλωσαν παρακολουθώντας αγγλικό ποδόσφαιρο. Ηταν η εποχή που περιμέναμε να έρθει το Σάββατο για να παρακολουθήσουμε από την τότε ΕΙΡΤ κάποιο παιχνίδι της προηγούμενης αγωνιστικής, φυσικά σε μαγνητοσκόπηση και σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη. Λίγα χρόνια αργότερα, περιμέναμε και την αγγλική εκπομπή «The big Match» που παρουσίαζε ο Μπράιαν Μουρ. Πώς συνδέεται η σημερινή Τσάμπιονσιπ με εκείνη την εποχή;

Σε αυτή την κατηγορία αγωνίζονται ομάδες με τεράστια ιστορία που πρωταγωνιστούσαν τη δεκαετία του ’70, όχι μόνο στα αγγλικά γήπεδα, αλλά και στην Ευρώπη. Νότιγχαμ Φόρεστ, η θρυλική ομάδα του Μπράιαν Κλαφ, που κατέκτησε το πρωτάθλημα (1977-78) ως νεοφώτιστη στην πρώτη κατηγορία. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά την επόμενη κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, κάτι που επανέλαβε και την περίοδο 1979-80! Ο σπουδαίος Μπράιαν Κλαφ πριν από τη Νότιγχαμ ήταν στον πάγκο της Ντέρμπι, που επίσης αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ. Την ανέλαβε από τη Β’ κατηγορία, την προβίβασε, και την περίοδο 1971-72 κατέκτησε το πρωτάθλημα!

Σειρά έχει η Αστον Βίλα. Κι αυτή έχει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο στη συλλογή της. Το 1982 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας στον τελικό την Μπάγερν. Κι ακόμα, θυμηθείτε τη σπουδαία ομάδα που είχε η Λιντς τη δεκαετία του ’70. Την είδαμε σε δύο χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς (1973 και 1975) και χαιρόμασταν το ποδόσφαιρο που έπαιζε.

Ιπσουιτς: Αλλη μία ομάδα της σημερινής Τσάμπιονσιπ έχει στη λέσχη της ευρωπαϊκό τίτλο. Το 1981 κατέκτησε το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με πρωταγωνιστές παίκτες όπως οι Τζον Γουόρκ, Τέρι Μπούτσερ, Πολ Μάρινερ. Ηταν διαφορετικό το ποδόσφαιρο τότε. Κι αυτή η μαγεία που έκρυβε μας κάνει να ανατρέχουμε σε εκείνα τα χρόνια.