Οι «Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» (Monty Python and the Holy Grail) θεωρούνται από τα αριστουργήματα των Monty Python. Η κωμωδία που έσπαγε πλάκα με τις περιπέτειες του βασιλιά Αρθούρου ήταν γεμάτη από ευρήματα όπως τον Μαύρο Ιππότη που δεν ήξερε να χάνει σε μονομαχία, τους φοβερούς και τρομερούς Ιππότες που Λένε Νι, ή το Δολοφονικό Κουνέλι.

Ομως στη βροχή ιδεών που έπεφταν στην προετοιμασία της ταινίας υπήρχε και ένας ερωτύλος Ροζ Ιππότης, ο οποίος δεν αφήνει τον Αρθούρο να διασχίσει μια γέφυρα αν δεν του δώσει πρώτα ένα φιλί. Αλλά και ένα καουμπόικο σαλούν (ναι, στη μεσαιωνική Αγγλία!), το οποίο όμως δεν πουλάει ποτά γιατί είναι βιβλιοπωλείο («το τελευταίο μέχρι το Μεξικό», όπως λέει ο ιδιοκτήτης στον διψασμένο πελάτη).

Πολλές τέτοιες ιδέες, σημειώσεις και σκίτσα, για την παραπάνω ταινία αλλά και την εξίσου καλή «Ενας Προφήτης, μα τι Προφήτης» (Life of Brian), περιλαμβάνονται στα 50 σημειωματάρια που γέμισε από το 1965 έως το 1987 ο Μάικλ Πέιλιν, μέλος των Python. Ο 75χρονος σήμερα Πέιλιν τα δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Αγγλίας το 2017, όπου «ξεψαχνίστηκαν», και μέσα στον μήνα θα εκτεθούν στο κοινό. Το περιεχόμενό τους ήταν ιδιαίτερα προσβλητικό και προκλητικό για την εποχή τους, σημειώνουν οι «Times», ενώ για ένα μέρος τους το ίδιο ισχύει και σήμερα.

Ο κωμικός θίασος των Μάικλ Πέιλιν, Τζον Κλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Ερικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς και Γκρέιαμ Τσάπμαν (ο τελευταίος έφυγε από τη ζωή το 1989) γύρισε την τελευταία του ταινία πριν από 35 χρόνια («Το νόημα της ζωής»). Το 2014 επανενώθηκε για μία παράσταση στο Λονδίνο, που έφτασε να γίνει… δέκα sold out παραστάσεις στην O2 Arena εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης.