Πληθαίνουν οι καταγγελίες καρκινοπαθών για έλλειψη ογκολογικού φαρμάκου με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) κάνει λόγο για «ανεύθυνες συμπεριφορές, που καταλήγουν σε εμπαιγμό των ίδιων των ασθενών από επίσημους φορείς».

Ειδικότερα η έλλειψη αφορά φάρμακο με τη δραστική ουσία ετοποζίδη ενώ για το θέμα το προεδρείο της ΕΛΛΟΚ επικοινώνησε με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), με στόχο να ενημερωθεί για τυχόν εξελίξεις.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας οι απαντήσεις που έλαβαν ήταν οι εξής:

Υπάρχει ποσότητα του φαρμάκου.

Τα νοσοκομεία που έχουν έλλειψη, μπορούν ν’ απευθύνονται στον ΙΦΕΤ. Μετά τις 15 Αυγούστου 2018, αναμένεται να υπάρχει επάρκεια της ετοποζίδης.

Εντούτοις και όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «οι ανωτέρω δηλώσεις, βέβαια, δεν απαντούν στις ερωτήσεις των ασθενών με καρκίνο, των οποίων οι χημειοθεραπείες αναβάλλονται για τρίτη εβδομάδα». Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, δεν απαντούν και στις εξής ερωτήσεις:

Γιατί ο ΕΟΦ εφόσον ήδη από τις αρχές του χρόνου γνώριζε ότι από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, θα υπάρχει έλλειψη ετοποζίδης, δεν είχε έγκαιρα φροντίσει για την κάλυψη των αναγκών, εφόσον είναι γνωστά τα προβλήματα παραγωγής του;

Γιατί ο ΕΟΦ δεν εξέδωσε σε συνέχεια της πρώτης ανακοίνωσης του, επόμενες ανακοινώσεις με τις οποίες θα ενημέρωνε όλους τους ενδιαφερομένους για την διαθεσιμότητα του φαρμάκου;

«Από την πορεία των πραγμάτων, την συνεχιζόμενη έλλειψη του φαρμάκου και τις δεκάδες καταγγελίες που λαμβάνουμε καθημερινά, για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο», σημειώνει η ΕΛΛΟΚ.

Επιπρόσθετα, καλεί «τον ΕΟΦ και κάθε αρμόδιο φορέα να σταθούν μπροστά στις ευθύνες τους, να αποκαταστήσουν άμεσα την ομαλότητα και να προβούν σε κάθε απαραίτητη ενέργεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απρόσκοπτη συνέχιση των θεραπειών των ασθενών. Θεωρούμε επίσης απαράδεκτη την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης προς την επιστημονική κοινότητα και τους ασθενείς και απαιτούμε άμεση επανόρθωση το ταχύτερο δυνατό».