Θ ρίαμβος του εκπληκτικού ΠΑΟΚ στη Βασιλεία (3-0) ο οποίος δείχνει πανέτοιμος για τη νέα, πιο δύσκολη πρόκληση κόντρα στη Σπαρτάκ Μόσχας, την οποία φιλοξενεί στην Τούμπα την ερχόμενη εβδομάδα στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Μια εξαιρετική εμφάνιση από τους κυπελλούχους Ελλάδας που μετέτρεψαν το σοκ από την ξαφνική απουσία του Βιεϊρίνια (ένιωσε ενοχλήσεις στο ζέσταμα) σε ενέργεια και «σόκαραν» από την αρχή τους Ελβετούς που τελικά έμειναν με τα περασμένα μεγαλεία.

Θυμίζουμε ότι η Βασιλεία ήταν από τις εκπλήξεις του περσινού Τσάμπιονς Λιγκ φτάνοντας μέχρι τα νοκάουτ παιχνίδια της φάσης των 16 (περνώντας από όμιλο όπου συμμετείχαν επίσης η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μπενφίκα και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας) ενώ συνολικά έχει παίξει επτά φορές στους ομίλους. Ομως ο χθεσινός ΠΑΟΚ (όπως και αυτός της Τούμπας πριν από μία εβδομάδα) ήταν πολύ σκληρός για τα δόντια των γηπεδούχων. Οι οποίοι… έλιωσαν σαν ελβετική σοκολάτα, μόλις οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου ανέβασαν ταχύτητα. Ενα γκολ ήθελαν οι Ελβετοί για να περάσουν στον 3ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά έφαγαν τρία! Και σε όσους βιαστούν να πουν ότι η Βασιλεία ήταν αποδυναμωμένη να θυμίσουμε ότι πέρυσι ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από κάποια (σουηδική) Εστερσουντ…

Το μεγάλο κέρδος για τον Δικέφαλο του Βορρά είναι ότι με τη χθεσινή του νίκη έχει εξασφαλίσει (ακόμα και σε περίπτωση αποκλεισμού από τη Σπαρτάκ Μόσχας) την απευθείας συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά στη Θεσσαλονίκη έχουν όνειρα για πολύ πιο ψηλά.

Δεν ήθελε να ρισκάρει

«Πάμε στην Ελβετία για τη νίκη» είχε δηλώσει ξεκάθαρα κατά την αναχώρηση της ομάδας ο ρουμάνος τεχνικός και το έκανε πράξη στο Σεντ Γιάκομπ Παρκ.

Από το πρώτο λεπτό ήταν φανερό ότι ο ΠΑΟΚ δεν πήγαινε να προφυλάξει το εύθραυστο 2-1 της Τούμπας, πολύ απλά γιατί γνώριζε καλά ότι ακόμα και 0-0 να ήταν το παιχνίδι στο 90ό λεπτό, ένα γκολ των Ελβετών στις καθυστερήσεις θα έφερνε τον αποκλεισμό.

Δεν ήθελε να ρισκάρει λοιπόν ο Λουτσέσκου, έχοντας δει άλλωστε από το παιχνίδι της Θεσσαλονίκης μία εβδομάδα νωρίτερα ότι η ομάδα του είναι μια κλάση ανώτερη (τουλάχιστον) από την αποδυναμωμένη –σε σχέση με πέρυσι –Βασιλεία. Αυτό όμως που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στην εμφατική πρόκριση (με 5-1 συνολικό σκορ) των φιλοξενουμένων είναι οι συνθήκες με τις οποίες επιτεύχθηκε.

Καθώς πριν τον πρώτο αγώνα έχασε τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (με τον ολλανδό άσο να υποφέρει από φλεγμονή στο γόνατο, με αποτέλεσμα να μην παίξει και στον επαναληπτικό) και χθες είδε να βγαίνει νοκάουτ ο αρχηγός του!

Κάλυψαν την απουσία Βιεϊρίνια

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της προθέρμανσης, ο Βιεϊρίνια ένιωσε έναν έντονο πόνο (στον τένοντα του ισχίου) και ήταν αδύνατον να αγωνιστεί. Τη θέση του πήρε στη βασική ενδεκάδα τελικά ο Εβγέν Χατσερίδης παίζοντας δίπλα στον Βαρέλα, ενώ αριστερά πήγε ο Κρέσπο.

Παρά το σοκ της απουσίας του εμβληματικού αρχηγού του (καθώς πέρα από το αγωνιστικό πλήγμα υπήρχε και το ψυχολογικό θέμα) ο ΠΑΟΚ μπήκε αποφασισμένος και μόλις στο 8ο λεπτό ο Βαρέλα αξιοποίησε το κόρνερ του Πέλκα και αφού ξεμαρκαρίστηκε πλάσαρε άνετα τον αντίπαλο γκολκίπερ κάνοντας τους φίλους του ΠΑΟΚ (που έτσι κι αλλιώς είχαν κλέψει την παράσταση από το ζέσταμα…) να είναι οι μοναδικοί που ακούγονται στην κερκίδα.

«Βγάλαμε την ποιότητά μας στο χορτάρι και αυτό είναι που με ικανοποιεί περισσότερο και από το δικό μου γκολ. Μείναμε ενωμένοι παρά την απουσία του αρχηγού μας δείχνοντας ότι είμαστε οικογένεια. Ηταν σοκ για μας, αλλά το ξεπεράσαμε με την ομαδική δουλειά ενώ και ο ίδιος μάς εμψύχωσε με τα λόγια του» τόνισε ο σκόρερ του πρώτου γκολ Φερνάντο Βαρέλα.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ήταν φύλακας άγγελος της εστίας του Δικεφάλου και όχι μόνο δεν δέχτηκε γκολ, άλλα έφτιαξε κιόλας ένα, με βολέ – ασίστ στον Πρίγιοβιτς για το 2-0 (στο 52′ με ψύχραιμη λόμπα) που κλείδωσε την πρόκριση. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το τρίτο γκολ του ΠΑΟΚ (60′) με τον Ελ Καντουρί, ο οποίος αξιοποίησε τη δεύτερη ασίστ του Πέλκα στη βραδιά.

Βασιλεία: Ομλιν, Βίντμερ, Τζούμαρτ, Σούχι, Μπαλάντα, Σέρεϊ Ντιέ, Τζούφι, Μπούα, Καλουλού (84′ Ομπερλίν), Στόκερ (46′ Κάμπο), Αγιέτι (73′ Φαν Βολφσβίνκελ).

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Χατσερίδης, Κρέσπο, Μαουρίσιο, Κάνιας (82′ Σάχοβ), Λημνιός, Ελ Καντουρί (74′ Ζαμπά), Πέλκας (85′ Ουάρντα), Πρίγιοβιτς.

«Μόνο τη νίκη»

«Απλά οι συμπαίκτες μου έδειξαν τι μπορεί να κάνει ο φετινός ΠΑΟΚ και κάλυψαν επάξια το κενό μου. Στο μυαλό μας –αν και ξέραμε ότι μας εξυπηρετούν δύο αποτελέσματα –είχαμε μόνο τη νίκη». Τάδε έφη ο μεγάλος απών, Βιεϊρίνια.