Ελλάς το μεγαλείο σου λοιπόν. Θα σας πω γιατί το λέω. Βασικά έχεις πάντα λόγους να το αναφωνείς. Πολύ περισσότερο σε ώρες μιας εθνικής τραγωδίας και μιας σειράς καταστροφικών χειρισμών. Είδα χθες τη συνέντευξη Τύπου των τριών υπουργών (Γιώργου Σταθάκη, Πάνου Σκουρλέτη, Σωκράτη Φάμελλου) και τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσαν. Ωραία ώς εδώ. Η κυβέρνηση ψάχνει αλλαγή αφηγήματος, επιμένει στην απόδοση ευθυνών στον πολίτη και γενικά ένα φάγωμα εσωτερικό παίζει να ξέρετε, αλλά θα αναφερθώ παρακάτω.

Αρμοδιότητες

Πάμε όμως λίγο σε έναν υπουργό που δεν ήταν εκεί αλλά έχει αξία να σταθώ: στον Χρήστο Σπίρτζη. Αφού όπως λέει θίχτηκε για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχω και εγώ να του κάνω μια ερώτηση: ΟΚ, στο δικό του χαρτοφυλάκιο, στο Υποδομών και Μεταφορών, δεν ανήκουν η ΓΓ Χωροταξίας και η ΓΓ Περιβάλλοντος που έχουν – παρεμπιπτόντως – τις αρμοδιότητες της αυθαίρετης δόμησης. Καλά ώς εδώ.

Γιατί τότε, λίγη ώρα έπειτα από όταν μάθαμε όλοι για τους νεκρούς συμπολίτες μας, διοχέτευε μέσω συνεργατών του πως μηχανικοί του δικού του υπουργείου θα ελέγξουν τους φακέλους σε όλες τις πολεοδομίες για τα αυθαίρετα που χτίστηκαν στις πληγείσες περιοχές και σε απόσταση εκατό μέτρων από τις παραλίες;

Αλλα είπε πάντως χθες ο Γιώργος Σταθάκης. Που επίσης παρεμπιπτόντως μίλησε τελικά για γκρέμισμα μαντρών σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων από τον αιγιαλό. Και ο νοών νοείτω.

Εθελοντές

Πάμε τώρα σε κάτι ακόμη: Σε όλο τον κόσμο, όπως ξέρετε, η προσφορά των εθελοντών σε μεγάλες φυσικές καταστροφές είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Στην Ελλάδα γίνεται κουβέντα και για αυτό… Αναφέρομαι στην καταγγελία του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού που μίλησε για ντροπή και χάσιμο φιλότιμου για όσους λένε ότι δεν υπάρχει προσφορά από τους μηχανικούς τη στιγμή που όπως υποστηρίζει αυτοί είναι παραπάνω από χίλιοι και δεν αξιοποιούνται. Λέει μάλιστα πως είχε αποστείλει αρμοδίως την προσφορά τους στο υπουργείο Υποδομών και σε άλλα υπουργεία αλλά τζίφος.

Διπλοεγγραφή

Είπατε τίποτε; Κι έχω κι άλλα για να ξαναπώ τη φράση Ελλάς το μεγαλείο σου. Προχθές η Πυροσβεστική έδινε ως ταυτοποιημένους νεκρούς 76 τον αριθμό. Και οκτώ αγνοούμενους. Χθες έδινε 81 τους ταυτοποιημένους νεκρούς και έναν τον αγνοούμενο. Μαθαίνω λοιπόν πως μια γυναίκα είχε διπλοεγγραφεί και με το πατρώνυμο και με το όνομα συζύγου της. Κι έπρεπε να περάσουν δέκα ημέρες για να το ανακαλύψουν. Επίσης να σας πω ότι η Αστυνομία και η Πυροσβεστική που έχουν την ευθύνη όλων αυτών που περιγράφω δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων αλλά ας το αφήσω καλύτερα.

Στρίμωγμα

Είπα λίγο παραπάνω πως θα σας περιέγραφα ένα κάποιο ενδοκυβερνητικό φάγωμα. Ε, φανταστείτε πως προσεχώς θα αναζητηθεί ο υπεύθυνος και του επικοινωνιακού Βατερλώ (γιατί το επιχειρησιακό, που το θεωρώ σοβαρότερο, θα έχει επίσης μεγάλη συνέχεια και πολλές προεκτάσεις). Μαθαίνω λοιπόν πως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος νιώθει στριμωγμένος για όλα αυτά, χωρίς να είναι μεταξύ μας και ο απόλυτα υπεύθυνος. Μαθαίνω επίσης πως υπάρχει άλλος υπουργός που καραδοκεί. Αυτά. Ε, και ανασχηματισμός έρχεται, βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει.

Η μάχη των Θερμοπυλών

Αλλο το φυλάττω Θερμοπύλες και άλλο το ξεπουλώ αυτές για το κέρδος. Δεν μου ανήκει η ατάκα, αλλά την έλεγε έμαθα χθες το βραδάκι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε μια μαζεμένη ομάδα πολιτών έξω από την οδό Μπουμπουλίνας, την ώρα που συνεδρίαζε το ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Για την ακρίβεια, ένα από τα θέματα μέσα ήταν – για να το πω απλά – να ανοίξει ο δρόμος και τυπικά ώστε η περιοχή όπου ανήκει και ο αρχαιολογικός χώρος της φημισμένης μάχης της Ιστορίας να αξιοποιηθεί και από αρχαιολογικός χώρος Α να κηρυχθεί χώρος Β. Κοινώς να μπορεί να γίνει δόμηση εκεί και άλλα πολλά.

Κατενάτσιο

Ο Λάφα λοιπόν κατέφτασε εκεί που λέτε με το στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας Δέσποινα Σπανού αλλά και τη Βασιλική Λέβα, πρώην βουλευτή Φθιώτιδας και ένα από τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το τρομερό καλοκαίρι του 2015. Μαζί με τη Λέβα ήταν και πολίτες της περιοχής. Ο Λαφαζάνης επιδίωξε να δει τη Λυδία Κονιόρδου αλλά αυτό δεν συνέβη. Κανονίστηκε όμως μαθαίνω αυτό για προσεχώς. Θα ήθελα να είμαι από μια μεριά σε αυτή τη συνάντηση, να σας πω την αλήθεια. Γενικά πάντως η ΛΑΕ παίζει κατενάτσιο τους πρώην συντρόφους της, αφού και την Τρίτη έκανε πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την τραγωδία στο Μάτι και γενικά σε μια εγρήγορση είναι.