Το μπαράζ αποκαλύψεων που ξεσκεπάζει την κυβερνητική σιωπή για τους νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν έχει τέλος. Μία ακόμη μαρτυρία βγήκε χθες στο φως της δημοσιότητας και αφορά τη διακομιδή στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» του βρέφους που έχασε τη ζωή του, περίπου μία ώρα πριν από την τηλεοπτική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η καταγγελία έγινε και πάλι διά στόματος του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος σημειώνει στα «ΝΕΑ» ότι τα σχετικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν το χρονικό της διακομιδής των πρώτων σορών είναι διαθέσιμα προς τις εισαγγελικές Αρχές.

ΑΕΡΟΒΑΦΤΙΣΗ. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα όσα επικαλέστηκε χθες ο Μιχάλης Γιαννάκος, το αδικοχαμένο βρέφος έφτασε στις 22.10 το βράδυ στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία». Αναφερόμενος δε στο βιβλίο καταγραφής νεκρών του νοσοκομείου, ο ίδιος σημείωσε ότι στις 22.59 το βρέφος «αεροβαφτίστηκε, πήρε όνομα και πήγε στον νεκροθάλαμο».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ είχε επίσης αποκαλύψει την περασμένη Δευτέρα ότι η πρώτη σορός από τις καταστροφικές πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο πριν από τις 11 το βράδυ.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη μαρτυρία του Γιαννάκου, όταν ο ίδιος κατέφθασε εκεί, ο απανθρακωμένος άνδρας αγνώστων στοιχείων είχε μεταφερθεί σε μια μικρή αίθουσα του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Επειτα από περίπου μία ώρα κατέφθασε με ασθενοφόρο και η δεύτερη σορός –σύμφωνα πάντα με τον Γιαννάκο -, ενώ στο μεταξύ η ΠΟΕΔΗΝ ανακοίνωσε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε λάβει εντολή «να ετοιμάσει έναν ειδικό χώρο που διαθέτει (κοντέινερ με ψύξη) προκειμένου να υποδεχθεί πολλούς νεκρούς (πάνω από 10) από τις φωτιές στο Μάτι».

«ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΙ ΩΡΑ ΗΤΑΝ». Εντούτοις, ερωτηθείς ο διοικητής του Σισμανόγλειου Μανώλης Κουταλάς σχετικά με το χρονικό της διακομιδής των σορών στο νοσηλευτικό ίδρυμα, επικαλέστηκε φόρτο εργασίας, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να θυμηθεί «πότε ήρθε ο πρώτος νεκρός».

Συγκεκριμένα, ο Μανώλης Κουταλάς δήλωσε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης: «Οχι, δεν επιβεβαιώνω. Δεν θυμάμαι, γιατί είχα άλλα πράγματα. Είχαμε προσαγωγές ασθενών, εγκαυματίες, διασωληνώσεις».

Και συνέχισε: «Σε μια κατάσταση των επειγόντων που δέχεσαι ασθενείς από την κυρίως εφημερία, αλλά και εγκαυματίες, αυτό που κοιτάει εκείνη την ώρα ο διοικητής είναι να είναι σωστές όλες οι υποδομές».

Ο Κουταλάς –σύμφωνα πάντα με τις ίδιες δηλώσεις –αμέλησε να συμβουλευτεί το ρολόι του και όταν έλαβε σχετική εντολή για την προετοιμασία νεκροθαλάμου. «Δεν θυμάμαι πότε μας δόθηκε η εντολή… ενδεχομένως να έγινε γύρω στις 12».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Τρίτης η διοίκηση του νοσοκομείου εξέδωσε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα, στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «η εφεδρική μονάδα νεκροθαλάμου τέθηκε σωστά σε ετοιμότητα, όπως και σε κάθε περίπτωση διαχείρισης έκτακτων αναγκών (π.χ. πτώση αεροσκάφους εταιρείας Ηλιος το 2005 και Ολυμπιακοί Αγώνες 2004)», υπεκφεύγοντας εντούτοις να αναφερθεί σε λεπτομέρειες και να δώσει χρονικό στίγμα για τα όσα εκτυλίχτηκαν το βράδυ της 23ης Ιουλίου.

Επιπλέον, η διοίκηση προειδοποίησε ότι «επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της σε κάθε προσπάθεια συκοφάντησης και δυσφήμησης των υψηλών και υπεύθυνων υπηρεσιών υγείας που παρέχονται από τους εργαζομένους του νοσοκομείου, οι οποίες τελικό στόχο έχουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας».