Τα γαϊδουράκια ανεβαίνουν καθημερινά τα περίπου 600 σκαλοπάτια της Σαντορίνης επί 8 ή 10 ώρες την ημέρα, σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών και φέρουν στο σώμα τους εμφανείς μόνιμες πληγές εξαιτίας του κακού εξοπλισμού τους.

Οι καταγγελίες τουριστών για κακομεταχείριση των «εργαζόμενων ζώων» που μεταφέρουν τους επισκέπτες στο νησί αυξάνονται διαρκώς. Ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης προβάλλουν το θέμα, ενώ πρόσφατα στο Διαδίκτυο κυκλοφόρησε βίντεο που προκάλεσε οργή στην κοινή γνώμη καθώς δείχνει περιστατικό κακοποίησης ενός γαϊδουριού.

Ακτιβιστές και φιλοζωικές οργανώσεις διοργάνωσαν διαμαρτυρία το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί με στόχο την ευαισθητοποίηση των τουριστών και του ντόπιου πληθυσμού για το φαινόμενο της κακοποίησης, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, συχνά υπερφορτώνονται, στέκονται περιμένοντας το επόμενο δρομολόγιο της γραμμής ή πηγαινοέρχονται κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς νερό και σκίαση, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για ηλικιωμένα γαϊδούρια που έχουν ταλαιπωρηθεί ή για άρρωστα ζώα και θα έπρεπε να τυγχάνουν κτηνιατρικής επίβλεψης.

«Τα γαϊδουράκια είναι στον ήλιο, τραυματισμένα, τα χτυπάνε όταν σταματούν, υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο. Παρά τις διαμαρτυρίες που γίνονται τόσα χρόνια, δεν υπάρχει θεσμοθετημένος νόμος. Ομως είμαστε σε μια φάση που η κοινωνία και οι φορείς στη Σαντορίνη έχουν δεχτεί μεγάλες πιέσεις για το θέμα, υπάρχει μεγάλη δυσφήμηση στο εξωτερικό, οι ίδιοι οι τουρίστες καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει θετική εξέλιξη» λέει η Αννα Ξανθοπούλου εκ μέρους της Dreamdancers, της ομάδας που διοργανώνει τη διαμαρτυρία με τη στήριξη της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και τη συνεργασία του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάιο ξεκίνησε και η συλλογή υπογραφών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, με τις οποίες οι πολίτες απευθύνουν έκκληση στον Δήμο και στο υπουργείο Τουρισμού να δώσουν τέλος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ξεκινήσουν ελέγχους τήρησης του σχετικού κανονισμού.

ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των οργανώσεων, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, εκπρόσωποί τους πραγματοποίησαν εκ νέου συναντήσεις με τον Δήμο και την Αστυνομία, φορείς οι οποίοι δεσμεύθηκαν για μια σειρά από πράγματα. Ο Δήμος Θήρας ξεκινάει την επέκταση και βελτίωση ειδικών σκιάστρων προκειμένου τα ζώα να προστατεύονται από τη ζέστη. «Υπάρχουν ήδη κάποια σκίαστρα, τα οποία όμως δεν είναι επαρκή για όλα τα ζώα που κατεβαίνουν στο λιμάνι. Στόχος είναι και η εξασφάλιση πρόσβασης σε νερό ανά πάσα στιγμή παραμονής τους στον χώρο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. Παράλληλα, αναμένεται να γίνει καταγραφή των ζώων με τσιπάρισμα και με τη δέσμευση για ανεύρεση χρηματοδότησης εφόσον ένας βασικός λόγος για τη μη καταγραφή είναι το κόστος.

«Δεσμεύσεις για τον έλεγχο του βάρους φορτίου αναλόγως του βάρους ζώου ως ορίζει ο κανονισμός ΕΕ. Περιορισμός ωρών χρήσης των ζώων, που αναλυτικά θα συζητηθεί και οριστεί με την επικαιροποίηση του κανονισμού. Ετσι κι αλλιώς, οι αγωγιάτες δεσμεύτηκαν ότι δεν θα ανεβάζουν τα ζώα τους πάνω από δύο φορές και με εναλλαγή των ζώων μέρα παρά μέρα», είναι μερικές μόνο από τις δεσμεύσεις που έλαβαν οι οργανώσεις για την προστασία και ανακούφιση των ζώων.