Λίγο προτού σπάσει το φράγμα της κεφαλαιοποίησης του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων βρίσκεται η Apple, μετά την ανακοίνωση των αυξημένων οικονομικών μεγεθών της για το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Η δημοφιλής εταιρεία πληροφορικής με τα τηλέφωνα iPhones πέτυχε να ανεβάσει κατά 17% τα έσοδά της σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στα 53,3 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 32% στα 11,5 δισ. δολάρια.

Η αύξηση των οικονομικών μεγεθών της Apple προκάλεσε ευφορία στους επενδυτές, με δεδομένο ότι οι πωλήσεις των smartphones iPhones την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι αδύναμες καθώς για τον Σεπτέμβριο αναμένεται η έκδοση των νέων μοντέλων.

Η κεφαλαιοποίησή της, προχθές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, βρέθηκε στα 950 δισ. δολάρια και αν ξεπεράσει τον στόχο του 1 τρισεκατομμυρίου θα είναι η πρώτη αμερικανική εταιρεία.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και σας αναφέρουμε πως είχαμε το καλύτερο τρίμηνο Ιουνίου στην ιστορία της εταιρείας και το τέταρτο συνεχές οικονομικό τρίμηνο που έχουμε διψήφιο αριθμό ανάπτυξης στα κέρδη μας. Το τρίτο οικονομικό τρίμηνο του 2018 είδε δυνατές πωλήσεις στα iPhones, στις υπηρεσίες μας και στα Wearables και φυσικά είμαστε εκστασιασμένοι για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουμε να σας παρουσιάσουμε στην πορεία αυτού του έτους» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ.

Η εταιρεία αναμένει για το τέταρτο τρίμηνο του έτους έσοδα 60 με 62 δισ. δολάρια, ενώ όπως ανακοίνωσε οι πωλήσεις σε iPhones ανήλθαν σε 41,3 εκατομμύρια συσκευές έναντι 41 εκατομμυρίων την ίδια περίοδο πέρυσι σημειώνοντας αύξηση 1%. Ιδιο ποσοστό ανόδου κατέγραψαν και οι πωλήσεις των iPads, οι οποίες ανήλθαν σε 11,5 από 11,4 εκατομμύρια. Μείωση κατά 13% παρουσίασαν οι πωλήσεις των Macs στις 3,6 εκατομμύρια από 4,3 εκατομμύρια συσκευές.

Ουσιαστικά τα έσοδα της Apple ανέβηκαν λόγω της αύξησης των τιμών στα iPhones με τα έσοδα της κατηγορία να είναι υψηλότερα κατά 20% στα 29,91 δισ. δολ. Αυξημένα κατά 31% ήταν τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών της εταιρείας καθώς διαμορφώθηκαν στα 9,55 δισ. δολάρια.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΙΛΗ. Ωστόσο, η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας αποτελεί μια μεγάλη απειλή για την Apple.Η εταιρεία εξαρτάται από την Κίνα για περίπου το ένα πέμπτο των πωλήσεων, καθιστώντας την ευάλωτη σε πιθανά αντίποινα από την κινεζική κυβέρνηση, ανέφεραν οι εμπορικοί εμπειρογνώμονες και τα iPhones της θα πληγούν από τους δασμούς αν ο πρόεδρος Τραμπ ακολουθήσει την πρόσφατη απειλή να επιβάλει δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές ύψους 500 δισ. δολ. προς τις ΗΠΑ.