Τριανταπέντε χρόνια μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή, οι ένοπλες δυνάμεις εξουσιοδοτήθηκαν, με κυβερνητικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, να επεμβαίνουν εάν θεωρείται πως είναι απαραίτητο ν΄αντιμετωπιστούν απειλές για την εσωτερική ασφάλεια.

Το μέτρο θα εμπλέξει τις ένοπλες δυνάμεις της Αργεντινής στην αντιμετώπιση «των παγκόσμιων απειλών του 21ου αιώνα», κρίνει ο δεξιός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι: θα επιτρέψει στον στρατό να συμμετέχει σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών.

Στον στρατό θ’ ανατεθεί επίσης η φύλαξη εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας, όπως πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων.

Η μεταρρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση Μάκρι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και επικρίσεις στη χώρα, όπου 30.000 άνθρωποι «εξαφανίστηκαν» κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος της περιόδου 1976-1983.

Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο ρόλος του στρατού είχε αποφασιστεί να περιοριστεί στην υπεράσπιση της χώρας στην περίπτωση που δεχόταν επίθεση από ξένο κράτος.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της μεταρρύθμισης του Μάκρι την περασμένη εβδομάδα.