Η Φόρεστ Γκριν είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στην αγγλική Λιγκ 2. Ξεχωρίζει επειδή είναι η πλέον οικολογική ομάδα στον πλανήτη και μάλιστα από χθες έχει και την επίσημη αναγνώριση από τα Ηνωμένα Εθνη! Η αγγλική ομάδα, που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές εδώ και μερικά χρόνια, έχει υπογράψει την πρωτοβουλία Climate Neutral που δρομολογήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ με στόχο την ενθάρρυνση και υποστήριξη σε κάθε επίπεδο της κοινωνίας, προκειμένου να υπάρξει δράση για το κλίμα, με βάση τη συμφωνία του Παρισιού.

Η Φόρεστ Γκριν έχει έδρα στο Νέιλσγουορθ, μία μικρή πόλη στο Γκλόστερσιρ της Νοτιοδυτικής Αγγλίας. Εχει 129 χρόνια ιστορίας και σέβεται το περιβάλλον.

«Συνδυάζουμε το ποδόσφαιρο με την περιβαλλοντική συνείδηση με τρόπο που κανένας άλλος ποδοσφαιρικός σύλλογος δεν το έχει κάνει έως τώρα» σημειώνουν στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

Αυστηρά vegan

Η διοίκηση της Φόρεστ Γκριν έχει αφαιρέσει το κόκκινο κρέας από το μενού της ομάδας, αλλά και από τα καταστήματα του συλλόγου που διαθέτουν φαγητό στους φιλάθλους. Vegan διατροφή για όλους λοιπόν και μάλιστα η πίτα που πωλείται κατά τη διάρκεια των αγώνων είναι φτιαγμένη με τον ίδιο τρόπο. Οχι μόνο αρέσει στον κόσμο, αλλά πήρε και βραβείο. Φυσικά οι οικολογικές ανησυχίες της Φόρεστ Γκριν δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Βασικά όλα άρχισαν το 2010 όταν ο σύλλογος ήταν στα πρόθυρα πτώχευσης. Τότε, οι υπεύθυνοι της ομάδας ζήτησαν βοήθεια από έναν επιχειρηματία της περιοχής, τον Ντέιλ Βινς, ο οποίος ασχολείτο με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Και κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία. Ο Βινς βρήκε ευκαιρία να προωθήσει τη φιλοσοφία του σχετικά με την οικολογία και στο ποδόσφαιρο.

Το γήπεδο της Φόρεστ Γκριν, το Νιου Λόουν, τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια. Αυτή παράγεται από τους ηλιακούς συλλέκτες που είναι τοποθετημένοι στην οροφή του γηπέδου. Παράλληλα, ο αγωνιστικός χώρος ποτίζεται από ανακυκλωμένο νερό το οποίο συλλέγεται από τα όμβρια ύδατα, ενώ για τη συντήρηση του χλοοτάπητα χρησιμοποιούνται φυσικά συστατικά και όχι φάρμακα. Αλλά και η περιποίηση του χορταριού γίνεται με ειδική μηχανή που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια. Ο Ντέιλ Βινς πηγαίνει στο γήπεδο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και μάλιστα εκεί υπάρχουν σημεία φόρτισης.

«Είμαστε ένα μικρό σωματείο αλλά έχουμε μεγάλες φιλοδοξίες και είναι φανταστικό ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε ένα τέτοιο μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Είναι υπέροχο να είσαι πρώτος, αλλά πιστεύω ότι είναι μόνο θέμα χρόνου να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας και τα μεγάλα κλαμπ όπως η Ρεάλ Μαδρίτης ή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε περισσότερο με τον ΟΗΕ ώστε να βοηθήσουμε να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η δράση που αφορά το περιβάλλον, μέσω του ποδοσφαίρου», είπε ο πρόεδρος της Φόρεστ Γκριν. Αλλά και ο Μιγκέλ Ναράνχο, υπεύθυνος του προγράμματος για το περιβάλλον, πρόσθεσε: «Η Φόρεστ Γκριν είναι ένας μικρός οργανισμός, χωρίς τεράστιο προϋπολογισμό, κι όμως κάνει τόσα πολλά για να βοηθήσει το περιβάλλον. Εφόσον λοιπόν μπορεί να το κάνει ένας μικρός σύλλογος είναι σε θέση να αναλάβουν ανάλογη πρωτοβουλία και όλοι οι άλλοι».

Να σημειώσουμε ότι το διατροφικό πρόγραμμα της Φόρεστ Γκριν δεν αφορά μόνο το μενού των ποδοσφαιριστών ή τις πίτες που διατίθενται από τα μπαρ του γηπέδου. Πρόκειται να προωθήσουν αυτά τα προϊόντα και στα σχολεία και μάλιστα από το φθινόπωρο θα λειτουργήσει ειδικός χώρος παραγωγής κοντά στο γήπεδο.

«Θέλουμε να είμαστε σε θέση να επισκεφθούμε ένα σχολείο κάθε εβδομάδα, σε μία προσπάθεια να πείσουμε τα παιδιά να τρώνε πιο υγιεινά», σχολίασε ο Ντέιλ Βινς.
«Διάβολοι» αλλά…. πράσινοι

Η Φόρεστ Γκριν ιδρύθηκε το 1889 και το γήπεδό της, το Νιου Λόουν, έχει χωρητικότητα 5.000 θεατών, από τους οποίους οι 3.000 είναι όρθιοι! Το χρώμα της ομάδας είναι φυσικά το πράσινο και το προσωνύμιο του συλλόγου είναι Πράσινοι Διάβολοι.