Σφοδρές καταγγελίες εξαπέλυσε ο δήμαρχος Ραφήνας κατά περιφερειακής συμβούλου της Ανατολικής Αττικής κάνοντας λόγο για πλαστογράφηση του εγγράφου της Εκτακτης Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου το βράδυ της Δευτέρας, το οποίο συγκλήθηκε δύο ώρες αφού η πυρκαγιά είχε κάψει ζωντανούς δεκάδες πολίτες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς, ισχυρίστηκε ότι κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην ανακρίτρια την περασμένη Δευτέρα του παρουσιάστηκαν έγγραφα τα οποία είναι υπογεγραμμένα από την περιφερειακή σύμβουλο Ανατολικής Αττικής, Ιωάννα Τσούπρα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι πλαστά, καθώς το Συντονιστικό ναι μεν συγκλήθηκε, ωστόσο δεν συνεδρίασε ποτέ, παρόλα αυτά συντάχθηκε πρακτικό, στο οποίο μάλιστα αναφέρεται ότι είχε δοθεί προφορική εντολή εκκένωσης στον δήμαρχο Ραφήνας.

«Μου έδωσαν εντολή εκκένωσης και δεν την είπα στην οικογένειά μου; Μια συνεδρίαση η οποία είναι μόνο στο μυαλό τους δεν μπορεί να φέρει αλήθειες. Εχω τις αποδείξεις στα χέρια μου, την επόμενη φορά που θα πάω στην ανακρίτρια θα τις καταθέσω και τότε θα δούμε ποιος θα πάει φυλακή» ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Μπουρνούς.

Κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής ανέφεραν ότι στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση του Συντονιστικού συμμετείχε ο δήμαρχος Διονύσου, εκπρόσωπος από τον Δήμο Μαραθώνα, φορείς, καθώς και η κυρία Τσούπρα μαζί με ακόμη έναν υπηρεσιακό παράγοντα της Περιφέρειας. «ΤΑ ΝΕΑ» επικοινώνησαν με τον δήμαρχο Διονύσου, Διονύση Ζαμάνη, ο οποίος αρνήθηκε να τοποθετηθεί καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ. Με χθεσινή ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής απάντησε στις κατηγορίες του δημάρχου Ραφήνας υποστηρίζοντας ότι το Πρακτικό της Εκτακτης Συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που έλαβε χώρα στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής στις 23 Ιουλίου δεν δύναται να πλαστογραφηθεί «καθώς τα Πρακτικά ενός συλλογικού οργάνου συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Στο Πρακτικό περιγράφεται η κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς, οι δράσεις και οι ενέργειες των αρμόδιων φορέων εκείνες τις δραματικές ώρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγές από την Περιφέρεια Αττικής σημείωναν χθες στα «ΝΕΑ» πως ο δήμαρχος δεν έχει αποδείξει έως τώρα τις κατηγορίες ενώ εμμένει σε ένα απόσπασμα στη σελίδα 6 των πρακτικών, το οποίο θεωρεί ότι τον καθιστά υπεύθυνο. «Στο απόσπασμα αυτό αναφέρεται ότι η κυρία Τσούπρα ενημέρωσε τους συμμετέχοντες πως ο διοικητής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Αττικής της Πυροσβεστικής, Χαράλαμπος Χιώνης, αναφέρθηκε στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που υπήρχαν και πως ζήτησε από τον δήμαρχο Ραφήνας να φύγουν οι κάτοικοι από την περιοχή. Αυτή δεν είναι εντολή εκκένωσης, πρόκειται για διάσωση-διαφυγή» υποστηρίζουν.

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας επισημαίνεται ρητά πως το έγγραφο «δεν προχωρεί σε κανενός είδους αξιολογικές κρίσεις έναντι ουδενός παράγοντα ή φορέα».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ. Ωστόσο, μεγάλα ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός γιατί το Συντονιστικό Οργανο της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στις 8 το απόγευμα –με ώρα έναρξης τις 8 και μισή το βράδυ –την ώρα που η φονική φωτιά είχε ήδη σκοτώσει δεκάδες ανθρώπους και είχε εγκλωβίσει εκατοντάδες άλλους που περίμεναν στις παραλίες αβοήθητοι. «Ετρεξαν, ενώ η φωτιά έκαιγε τους ανθρώπους, να κάνουν συντονιστικό όργανο, στις 20.30, μετά την πυρκαγιά, για να αποφασίσουν τι θα κάνουν» δήλωσε χθες ο Βαγγέλης Μπουρνούς.